Σύμβουλος Ερντογάν: Στη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών οφείλεται η ένταση στο Αιγαίο

19:29 9/2/2017 - Πηγή: Aixmi

«Λάδι στη φωτιά» έριξε ο εκπρόσωπος τύπου και σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, με συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν- για πρώτη φορά ακούστηκε από τόσο επίσημα χείλη- επανέλαβε την πάγια θέση πως η ένταση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα οφείλονται στην άρνηση του Άρειου Πάγου να εκδώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που σχετίζονται με την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος

στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Καλίν, ερωτώμενος αν η ένταση θα επηρεάσει και το κυπριακό απάντησε ότι: «Δυστυχώς για μένα είναι λάθος ακόμη και να τους λέμε «πραξικοπηματίες στρατιωτικούς». Η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Καλίν τόνισε πως η παρουσία του τουρκικού στρατού εκεί δεν ήταν ποτέ εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς: «Είναι μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Ερωτηθείς για το αν η απόφαση για τους οκτώ θα επηρεάσει τη συμφωνία επανεισδοχής ο Καλίν είπε ότι κάποια στιγμή «ασφαλώς θα συζητηθεί και αυτό το θέμα».

«Αυτή η συμφωνία ήταν μια συμφωνία που έγινε για τους πρόσφυγες ανεξάρτητα από αυτό. Δυστυχώς οι Ευρωπαίοι έμειναν και πάλι στην ίδια θέση. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι και ασφάλεια της Ευρώπης, αυτό πρέπει να το καταλάβουν», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα