Σύγκρουση Ιερώνυμου -«χριστοδουλικών» Μητροπολιτών στην Ιερά Σύνοδο

14:40 10/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Αρκετοί Μητροπολίτες -μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι πνευματικά παιδιά του μακαριστού Χριστόδουλου και έχουν χειροτονηθεί Αρχιερείς επί των ημερών του. Αισθάνονται, λοιπόν, την ανάγκη να τον υπερασπίζονται και μετά θάνατον, όταν εκτιμούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιχειρεί να κλείσει «λογαριασμούς» με το παρελθόν.

Αυτό ακριβώς συνέβη στην τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στη σύνθεση της οποίας μετέχουν 10 Μητροπολίτες (από τους συνολικά 12), που έχουν εκλεγεί επί Αρχιεπισκοπίας Χριστόδουλου. Μεταξύ αυτών οι Καισαριανής Δανιήλ, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ, Κοζάνης Παύλος…

Οι Μητροπολίτες αυτοί θεώρησαν ότι εκδηλώνονταν κινήσεις σπίλωσης του Χριστόδουλου, όταν ο Αρχιγραμματέας προσπάθησε να εξασφαλίσει την έγκριση της Συνόδου για να παραστεί η Εκκλησία ως πολιτική αγωγή, σε επικείμενη δίκη που αφορά θέματα του παρελθόντος.

Ο Καισαριανής Δανιήλ ζήτησε επισταμένως να γίνει αναλυτική συζήτηση, μίλησε για «μεθόδευση» και, απευθυνόμενος στον κύριο Ιερώνυμο, επισήμανε πως θα έρθει η σειρά και των δικών του ανθρώπων. Τελικά, το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία, η οποία διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα.

Με την πρόταση του Αρχιεπισκόπου να σταλεί πολιτική αγωγή συντάχθηκαν οι Μάνης Χρυσόστομος, Υδρας Εφραίμ, Εδέσσης Ιωήλ και Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος. «Όχι» ψήφισαν οι Καισαριανής Δανιήλ, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πειραιώς Σεραφείμ και Ζιχνών Ιερόθεος. Οι Φθιώτιδος Νικόλαος, Κοζάνης Παύλος και Νεαπόλεως Βαρνάβας εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος απουσίαζε!

Απομένει να γίνει γνωστή η ερμηνεία την οποία θα δώσει στο αποτέλεσμα ο νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας, Θόδωρος Παπαγεωργίου -κυρίως, που θα κατατάξει το «επιφυλάσσομαι» των τριών Μητροπολιτών

Η σύγκρουση στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα. Και πάλι πρωταγωνίστησαν ο Μητροπολίτης Καισαριανής και ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Σεβασμιώτατος Δανιήλ ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εργασία για το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας -εργασία, η οποία τού είχε ανατεθεί από την Ιερά Σύνοδο και τον μακαριστό Χριστόδουλο.

Ζήτησε, λοιπόν, να εκδοθεί, όπως ακριβώς είχε αποφασιστεί από τότε που του εδόθη η εντολή. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι ίσως δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να εκδοθεί ένας τέτοιος τόμος, ο οποίος μπορεί να ταράξει τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Μητροπολίτης Καισαριανής αντέτεινε ότι στα χρόνια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου έχουν γίνει χειρότερα, τα οποία προκάλεσαν κρίσεις με το Φανάρι. Και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να κάνει πίσω τώρα, μπροστά σε μία ιστορική μελέτη – βασισμένη σε ιστορικά ντοκουμέντα».

Η συζήτηση που ακολούθησε δεν οδήγησε πουθενά, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης να παραιτηθεί από εισηγητής της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου, διότι -όπως είπε- δεν είναι «αρκετά διπλωμάτης» για να γράφει κείμενα που δεν θα φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αρχιεπίσκοπο!

Ο Αρχιεπίσκοποςτόνισε ότι αυτό δεν γίνεται και πρέπει να κάνει εκείνος την εισήγηση.

Ο Καισαριανής ήταν ανένδοτος και πρότεινε να αναλάβει την εισήγηση ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ωστόσο ο κύριος Σεραφείμ αρνήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα