Στο Μόναχο, με τιμές και ατζέντα ο Σαμαράς

02:15 8/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στη Bild δημιούργησε ευνοϊκή ατμόσφαιρα για τη επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ.

Το καλό κλίμα διασφαλίζει η διαβεβαίωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι στόχος της Ελλάδας δεν είναι ένα νέο κούρεμα

«καθώς το χρέος θεωρείται επίσημα βιώσιμο», αλλά και η δέσμευσή του να βγάλει τη χώρα από την ύφεση και να αναμορφώσει την οικονομία, προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι διαβεβαιώσεις αυτές ικανοποιούν τον οικοδεσπότη Χορστ Ζεεχόφερ και δημιουργούν «κλίμα αρμονίας» στο επίσημο δείπνο, στο οποίο θα παρακαθίσουν δέκα προσκεκλημένοι, κυρίως παράγοντες της βαυαρικής πολιτικής και οικονομίας.

«Ο Αντώνης Σαμαράς θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές που προβλέπει το πρωτόκολλο», διαβεβαιώνει εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου της Βαυαρίας, επισημαίνοντας ότι το δείπνο εργασίας θα δοθεί στο Prinz-Carl-Palais στην άκρη του «Αγγλικού Κήπου». Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Παναγιώτης Μηταράκης. 

«Θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τη βοήθεια προς την Ελλάδα»

Σύμφωνα με τη γερμανική ανάγνωση, αυτό που η ελληνική πλευρά επιδιώκει είναι να μπει οριστικό τέλος στις άκομψες Βαυαρικές δηλώσεις περί εξόδου της Αθήνας από την Ευρωζώνη. Δηλώσεις που πολλές φορές ξεπέρασαν, όχι μόνο υφολογικά, αλλά και ουσιαστικά, τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Ενδεικτική της βαυαρικής στάσης των προηγουμένων μηνών ήταν η δήλωση του Χριστιανοκοινωνιστή υπουργού Οικονομικών Μάρκους Ζέντερ για την ανάγκη «παραδειγματικής τιμωρίας της Ελλάδας» προκειμένου η Ευρωζώνη να αποδείξει ότι «μπορεί να τρίξει τα δόντια της».

Στο μεταξύ, οι τόνοι έχουν πέσει. Ο Χορστ Ζεεχόφερ έχει υιοθετήσει σαφή γραμμή υπέρ της διάσωσης της Ελλάδας και παραμονής της στην Ευρωζώνη, ακόμη και εάν χρειαστεί να διατεθούν περισσότερα κεφάλαια. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) στο Bundestag ακολουθεί τη γραμμή της καγκελαρίου Μέρκελ και δεν αμφισβητεί -τουλάχιστον στις ψηφοφορίες- την πολιτική της διάσωσης. Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαυαρό πρωθυπουργό την Κυριακή.

«Θα συζητηθούν επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τη βοήθεια προς την Ελλάδα» δηλώνει, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου της Βαυαρίας. Για τον λόγο αυτό οι οικοδεσπότες αφήνουν ανοιχτό το πότε θα ολοκληρωθεί το δείπνο και για τον ίδιο λόγο η ενημέρωση των δημοσιογράφων θα γίνει πριν από τη συνάντηση και όχι μετά από αυτή, όπως συνηθίζεται.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την οικονομική πτυχή της συνάντησης

Πολλοί αναλυτές διερωτώνται εάν το δείπνο αυτό θα σφραγίσει την οριστική αλλαγή στάσης των Βαυαρών συντηρητικών έναντι της Ελλάδας ή θα είναι απλά ένα ιντερμέτζο μέχρι

Keywords
Τυχαία Θέματα