Στις Βρυξέλλες «μένει» ο Τσακαλώτος για να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια

21:53 20/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Σκληρό παζάρι θα παιχτεί έως την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην επίτευξη συμφωνίας πριν τις 7 Απριλίου.

Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι τα βασικότερα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Μάλιστα ο κ.Τσακαλώτος θαπαραμείνει στις Βρυξέλλες

ώστε να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια.
«Θα μείνουμε εδώ με την Εφη Αχτσιόγλου και τον Γ. Χουλιαράκη για ασφαλιστικό και εργασιακά». Σύμφωνα με τον υπουργό «μπορούμε να έχουμε πρόοδο σε αυτά τα ζητήματα. Η ιδέα είναι ότι πρέπει πολλές φορές να αλλάξεις τη σειρά: να αφήσεις το τεχνικό επίπεδο να βρεις τα βασικά σημεία που υπάρχουν διαφορές».

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στόχος είναι να γίνει ουσιαστική πρόοδος να λυθούν ει δυνατόν όλα τα θέματα στις Βρυξέλλες και μετά να υπάρξει ένα πακέτο μέτρων που συμφωνούμε όλοι πριν την 7η Απριλίου.

Στο μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν πως οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν έως την Πέμπτη. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στις διαπραγματεύσεις θεωρούν ότι «είμαστε κοντά σε μια συμφωνία και ότι έχει γίνει τεράστια δουλειά σε πολλά θέματα», όπως για παράδειγμα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι κύρια στρατηγική της κυβέρνησης για να διαχειριστεί τα κόκκινα δάνεια, καθώς και στο κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό συζήτηση βρίσκονται τα δημοσιονομικά περιθώρια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ έχει επιτευχθεί πρόοδος σχετικά με τη συγκεκριμενοποίηση των λεγόμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Όσον αφορά τα εργασιακά, κυβερνητικοί παράγοντες εκτίμησαν ότι παρά τις μεγάλες διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Όσον αφορά την προνομοθέτηση μέτρων, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ (1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων και 1,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών). «Το γεγονός ότι διαφωνούμε στο ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες υπογράμμισαν ότι και οι τέσσερις θεσμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα