Οι θεσμοί δεν έρχονται Αθήνα – Οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν στις Βρυξέλλες

19:57 20/3/2017 - Πηγή: Aixmi

«Ανοικτά» παραμένουν ζητήματα- κλειδιά όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ξεκαθάρισε πως οι συζητήσεις το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν «στις Βρυξέλλες»

Ο κ.Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά και έχει υπάρξει πολλή πρόοδος, ωστόσο τα αγκάθια παραμένουν, προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκε πως οι συζητήσεις όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε

ότι το επόμενο Eurogroup θα συνεδριάσει στις 7 Απριλίου, αν και απέφυγε να δεσμευτεί ότι ως τότε θα έχει γίνει η απαραίτητη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Θεσμών, σπεύδοντας, πάντως να δηλώσει ότι υπάρχει ισχυρή βούληση για να γίνει αυτό, το ταχύτερο δυνατό.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα σημείωσε ότι «έχει έρθει η στιγμή να ασχοληθούμε με τα μεγάλα ζητήματα όπως μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού. Αυτά εκκρεμούν ακόμα και η επιλογή μας είναι να συνεχιστεί αυτό τις επόμενες ημέρες εδώ στις Βρυξέλλες».

Για την ελάφρυνση χρέους επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει απόφαση για μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και άλλων ζητημάτων και μετά αν αυτή η συζήτηση έχει θετικούς καρπούς και ολοκληρωθεί θα επιστρέψουμε στο Eurogroup. Θα πρέπει να μιλήσουμε και για τη δημοσιονομική πορεία σε βάθος. Πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε να έχουμε συζήτηση για τα υπόλοιπα».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις, καθώς έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι τα κυριότερα ζητήματα που μένουν ανοιχτά είναι αυτά που αφορούν τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

«Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα σημείωσε προόδους. Όλοι οι φορείς υπογράμμισαν ότι πρέπει να αποφύγουμε τις καθυστερήσεις που έχουν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και την οικονομική ανάκαμψη. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να υπάρξουν συγκεκριμένες ταχύτατες διαδικασίες» είπε.
τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι έγινε πρόοδος στην Αθήνα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι μια σειρά από θέματα εκκρεμούν. Όπως είπε, πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια για συμφωνία ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την οικονομία που δημιουργήθηκε το 2016.

«Ακόμα δεν έχει επιλυθεί ένας σημαντικός αριθμός ζητημάτων και υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, επισημαίνοντας πιθανές επιπτώσεις στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να έχει κόστος. Η επόμενη μεγάλη πληρωμή για την εξυπηρέτηση χρέους είναι τον Ιούλιο, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τότε» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα