Στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

18:07 11/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης επέστρεψαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των θεσμών, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η πρωινή συνάντηση των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.00 ενώ όπως δήλωσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών οι δύο πλευρές είναι «πολύ κοντά».

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί το Σάββατο, στη Βουλή,

το πολυνομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων.

Το πολυνομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει και φορολογικές διατάξεις, θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα, ενώ η ψηφοφορία προγραμματίζεται για την Τρίτη.

Σε ότι αφορά στα «κόκκινα» δάνεια κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά το τέλος της χθεσινής συνάντησης ότι υπάρχει σύγκλιση απόψεων και έχει βρεθεί η φόρμουλα της συμφωνίας που θα αφορά, στην παρούσα φάση, μόνο την πώληση επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένα ταμεία.

Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που αγοράζουν τα συγκεκριμένα δάνεια θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα λειτουργούν με βάση την ελληνική έννομη τάξη και θα ισχύει ο κώδικας δεοντολογίας της κεντρικής τράπεζας.

Εξετάζεται επίσης η ομαδοποίηση των επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο, ενώ βάση των συζητήσεων αποτελεί το κυπριακό μοντέλο, το οποίο προβλέπει ονομαστικοποίηση των μετοχών.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης βρει κοινό τόπο όσον αφορά την αποσύνδεση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
H εταιρεία ξεκαθαρίζει πως καμία δανειακή σύμβαση της ΔΕΗ δεν έχει ως εξασφάλιση υποθήκη παγίων περιουσιακών στοιχείων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «παντελώς ανακριβείς» τις πληροφορίες περί δανείων με με υποθήκη και περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.
Με αφορμή σχόλια που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για τον ΑΔΜΗΕ η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι επίσης ανακριβής αναφορά «σε «όρο δανειακής σύμβασης της ΕΤΕπ, που προβλέπει επιστροφή σε ρευστό ή σε μετοχές που μπορούν να εξαγοραστούν σε διάστημα έξι μηνών σε περίπτωση πώλησης περιουσιακών στοιχείων κατά το αντίστοιχο ποσό»».

Keywords
Τυχαία Θέματα