Στα 77 του χρόνια «έφυγε» ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος

13:11 24/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Σπύρος Ευαγγελάτος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Η τελευταία του παράσταση ήταν το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, όπου σκηνοθέτησε τον Αμύντα του Γεωργίου Μόρμορη.

Ο ιδρυτής του Αμφιθεάτρου, σκηνοθέτης, μεταφραστής, καθηγητής και ακαδημαϊκός, γεννήθηκε στην Αθήνα και

ήταν γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου και της αρπίστριας Ξένης Mπουρεξάκη. Η καλλιτεχνική παράδοση της οικογένειας τον οδήγησε προς το θέατρο. Σπούδασε αρχικά στη φιλοσοφική σχολή του και στη συνέχεια στη , απο την οποία απεφοίτησε το . Την περίοδο – συμπλήρωσε τις σπουδές του στην , την , την κ.α.. Σπούδαζε μάλιστα με υποτροφία θέατρο και θεατρολογία στο . Το έγινε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1962 είχε ιδρύσει τη «Νεοελληνική Σκηνή» ενώ το διάστημα 1971 – 1977 συνεργάστηκε με το εθνικό θέατρο σκηνοθετώντας παραστάσεις στην Επίδαυρο και αλλού. Το ίδρυσε το «Αμφι-θέατρο», με το οποίο διοργάνωνε παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Το εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ το ανέλαβε την έδρα Θεατρικών Σπουδών που μόλις είχε δημιουργηθεί. Την περίοδο 1977 – 1980 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την περίοδο – διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το διάστημα – πρόεδρος του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά.. Έχει τιμηθεί με το το βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, το βραβείο Σκηνοθεσίας της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, με το παράσημο του «ταξιάρχη του τάγματος του Φοίνικος» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας ενώ το εκλέχθηκε τακτικό μέλος της . Τον Φεβρουάριο του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αναστείλει την λειτουργία του «Αμφι-θεάτρου» λόγω οικονομικών προβλημάτων, κατηγορώντας τον υπουργό Πολιτισμού για αδιαφορία. Στις 12 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος της και πρόεδρος το 2013.

Ήταν νυμφευμένος με την ηθοποιό Λήδα Τασοπούλου (1953-2005), με την οποία απέκτησαν τον Αντίοχο και την Κατερίνα Ευαγγελάτου επίσης σκηνοθέτη.

Ο ηθοποιός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, αποχαιρέτησε τον Σπύρο Ευαγγελάτο, γράφοντας: «Έφυγε ο Σπύρος Α.Ευαγγελάτος. Μαζί του μία ολόκληρη εποχή. Ανεπανάληπτος και αναντικατάστατος. Οδύνη. σεβασμός και ευγνωμοσύνη από όλους μας!».

'Έφυγε ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος. Μαζί του μια ολόκληρη εποχή. Ανεπανάληπτος και αναντικατάστατος. Οδύνη, σεβασμός, ευγνωμοσύνη από όλους μας. pic.twitter.com/Z6rd5woyAe

— Panos Skouroliakos (@PanosSkourolia1) January 24, 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα