Σουηδός γκολτζής για τον ΠΑΟΚ (pics+vids)

15:27 20/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Δημοσιεύματα θέλουν τον Όλα Τοϊβόνεν κοντά στον ΠΑΟΚ και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την ποδοσφαιρική του καριέρα.

Ο Νιλς Όλα Τοϊβόνεν είδε το φως του ήλιου τον Ιούλιο του 1986 στο Ντέγκερφορς -εκεί όπου είχε μετακομίσει ο Φινλανδός πατέρας του ως μετανάστης.

Αθλητική οικογένεια

Όταν μεγαλώνεις σε μια αθλητική οικογένεια δεν γίνεται και συ να μην έχεις το μικρόβιο

μέσα σου. Τόσο ο πατέρας του όσο και η αδερφή του αλλά και ο αδερφός του ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Ο Όλα δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Από μικρός μπήκε στις ακαδημίες της Ντέγκερφορς και από το 2003 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την ομάδα του να αποφύγει τον υποβιβασμό. Οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Έργκριτε και του τεχνικού της Ζόραν Λούκιτς ο οποίος επέμενε για την απόκτησή του.

Ο ίδιος πάει με όνειρα στην Έργκριτε έχοντας και την στήριξη του προπονητή του κάνει το μπαμ. Με 25 εμφανίσεις κι έξι γκολ παιρνει το βραβείο του πρωτοεμφανιζόμενου παίκτη της σεζόν. Αντίθετα, η σεζόν για την Έργκριτε δεν πάει τόσο καλά με τον άνθρωπο που τον έφερε στον σύλλογο να βλέπει την πόρτα της εξόδου και την ομάδα να τερματίζει τελευταία στο πρωτάθλημα.

Τον υποβιβασμό της Έργκριτε δεν θα μπορούσε να το αφήσει ανεκμετάλλευτο η Μάλμε. Έτσι, το 2007 προσφέροντας περίπου 1,1 εκατ. ευρώ κάνει δικό της τον 21χρονο άσο υπογράφοντας τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας. Αυτή ήταν η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή για την Μάλμε, πίσω από τον Βραζιλιάνο Αφόνσο Άλβες, ο οποίος επίσης είχε κάνει την διαδρομή Έργκριτε-Μάλμε.

​Οι απαιτήσεις στην Μάλμε ήταν διαφορετικές και ο ίδιος έψαχνε τα πατήματά του μένοντας στα τρία γκολ με την ομάδα του να τερματίζει 9η. Μετά την πρώτη αναγνωριστική χρονιά ο Τοϊβόνεν δείχνει την πραγματική του αξία κάνοντας τα πάντα. 14 γκολ και 7 ασίστ σε 27 συμμετοχές με την Μάλμε να ανεβαίνει 6η. Όπως ήταν λογικό οι εμφανίσεις του προκάλεσαν το ενδιαφέρον ομάδων από την Αγγλία και την Ολλανδία με τις Γουέστ Χαμ και Αϊντχόφεν να είναι οι πιο ζεστές.

Το ολλανδικό όνειρο

Είχε έρθει η ώρα για το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και το 2009 με ένα ποσό άνω των 3,5 εκατ. ευρώ ο Τοϊβόνεν αφήνει την Μάλμε για την Αϊντχόφεν. Η πρώτη του σεζόν στο Φίλιπς Στάντιον τον βρίσκει με 6 γκολ σε 14 συμμετοχές αλλά και μια κόκκινη απέναντι στην Βόλενταμ.

Η προσαρμογή πήρε έξι μήνες και την επόμενη σεζόν ο Τοϊβόνεν είναι ασταμάτητος και τελειώνει την πρώτη του φουλ σεζόν με 13 γκολ σε 33 εμφανίσεις. Κάθε χρόνο ο Τοϊβόνεν δείχνει όλο και καλύτερος. Την περίοδο 2010-2011 τελείωσε το πρωτάθλημα με 15 γκολ σε 28 συμμετοχές, τη σεζόν 2011-12 σκόραρε 18 φορές σε 33 συμμετοχές.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν και την επόμενη χρονιά ξεκινάνε οι τραυματισμοί μειώνοντας στο μισό τις εμφανίσεις του. Παράλληλα ο ολλανδικός σύλλογος του κάνει πρόταση για ανανέωση της συνεργασίας του με τον Σουηδό όμως να αρνείται. Έτσι, μπαίνει πωλητήριο με τη Νόριτς να δείχνει ενδιαφέρον αλλά τελικά να προτιμά τον συμπατριώτη του Γιόχαν Ελμάντερ.

Δεν ανανεώνει και Ρεν

Τελικά αυτή που δίνει σανίδα σωτηρίας στον Σουηδό είναι η Ρεν η οποία τον Ιανουάριο του 2014 τον κάνει δικό της έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι ήρθε στα μισά της σεζόν καταφέρνει να σημειώσει 7 γκολ σε 15 συμμετοχές. Η επόμενη σεζόν στο Championnat τον βρίσκει με 15 γκολ σε 30 εμφανίσεις, αλλά την φετινή σεζόν ο Μοντανιέ δεν δείχνει να τον υπολογίζει και ο ίδιος το έχει καταλάβει για τα καλά.

«Είναι δύσκολο για μένα, θέλω να παίζω. Θέλω να φύγω από τον σύλλογο. Δεν θέλω να είναι σε ένα κλαμπ όπου δεν με θέλει. Θέλουν να με πουλήσουν. Είπα εντάξει, δεν έχω πρόβλημα. Έχω συμφωνήσει να φύγω. Έχουμε μια ομάδα με παίκτες μεγάλης ηλικίας και τώρα θέλουν να αποκτήσουν νέους παίκτες. Είναι λογικό να θέλουν να με πουλήσουν για να αγοράσουν νέους παίκτες», τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ανοίγοντας την πόρτα της εξόδου.Και αν η πόρτα της εξόδου της Ρεν έχει ανοίξει για τα καλά, δεν αποκλείεται η επόμενη πόρτα που θα ανοίξει να είναι αυτή της Τούμπας με τον ΠΑΟΚ να τον περιμένει με ανοικτές αγκάλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα