Πυρετός επαφών για συμφωνία «ακόμα και τα ξημερώματα»

18:24 10/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Συνεχίζονται από το πρωί οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών με στόχο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «να υπάρξει συμφωνία ακόμα και τα ξημερώματα».

Το απόγευμα οι συζητήσεις με το κουαρτέτο διεκόπησαν για λίγο, προκειμένου Σταθάκης και Τσακαλώτος να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να κλείσουν όσα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοικτά.

Η συνάντηση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας με τον πρωθυπουργό.

Στόχος παραμένει η συμφωνία μέχρι αύριο.

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έχουν θέσει ως στόχο μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 και αναμένουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 2,1% και 2,3%, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο Έλληνα κυβερνητικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί δουλεύουν πάνω στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει δύο άρθρα – το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ύψους έως 52 δισ. ευρώ, και τα προαπαιτούμενα μέτρα ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση-μαμούθ του νέου προγράμματος που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι 25 δισ. ευρώ.

Τα δύσκολα σημεία του προγράμματος απαίτησαν πολύωρες συσκέψεις το Σαββακοκύριακο, η συνάντηση της Κυριακής, διήρκεσε 12 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Τα τελευταία «αγκάθια»

Όπως μετέδωσε το Mega, τα ζητήματα που μένουν να ξεπεραστούν είναι:

Στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη. Η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ. Οι πιστωτές ζητούν να προβλεφθεί η δυνατότητα πώλησης των προβληματικών δανείων σε ειδικά funds. Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται αυτή την επιλογή και προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία.

Στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Στο πεδίο της Ενέργειας, όπου οι τεχνοκράτες πιέζουν ασφυκτικά για απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου και ζητούν διαχωρισμό των δικτύων (υποδομές) από τους παρόχους, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά.
Ζήτημα περιορισμού της χρονικής διάρκειας της μετενέργειας για την εθνική συλλογική σύμβαση έθεσαν ήδη οι εκπρόσωποι των θεσμών στην κυβέρνηση. Μάλιστα, ο περιορισμός αφορά και όσες από τις κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.

Πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας ήταν να υπάρχει εξάμηνη μετενέργεια. Πλέον ζητείται ο περιορισμός του χρονικού αυτού διαστήματος στους τρεις μήνες. Σημειώνεται ότι από τον Φεβρουάριο του 2012 με πράξη του τότε υπουργικού συμβουλίου η μετενέργεια είχε περιοριστεί στους τρεις μήνες.

Στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να ακολουθήσουν τα ζητήματα που αφορούν στις ομαδικές απολύσεις.

Νομοσχέδιο σε δύο άρθρα

Το νομοσχέδιο αναμένεται να απαρτίζεται από δύο άρθρα, ένα για τη νέα δανειακή σύμβαση με προσάρτημα το μνημόνιο και ένα για τα προαπαιτούμενα, τα οποία «κλείδωσαν» στη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση της ελληνικής πλευράς με το κουαρτέτο και αφορούν στις αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων και στην αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι πρόωρες συντάξεις δεν θα συμπεριληφθούν στο πακέτο των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να μελετηθούν πιο προσεκτικά οι επιπτώσεις και να αποφευχθούν στρεβλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα