Ψηλά κρατούν… τη σημαία τα ελληνικά πανεπιστήμια

17:03 7/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Παρουσία και απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζουν πέντε ελληνικά πανεπιστήμια, που κατάφεραν να βρεθούν ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη της Webometrics Ranking of World Universities.

Πρόκειται για την κατάταξη που καταρτίζει, ανά εξάμηνο, η ισπανική Cybermetrics (CCHS) και εξετάζει τις «επιδόσεις» 27.000 πανεπιστημίων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αυτή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατετάγη στην 279η θέση και ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Θεσσαλονίκης στη θέση 291 και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 388.

Την πρώτη πεντάδα, επί συνόλου 76 ελληνικών ιδρυμάτων, κλείνουν το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 541 και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 600.

Η Cybermetrics εξετάζει την παρουσία των πανεπιστημίων στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου στον παγκόσμιο ιστό, μέσω του πλήθους των δημοσιεύσεων καθηγητών και ερευνητών, αλλά και του πόσο δημοφιλείς αποδεικνύονται στους διεθνείς αναγνώστες αυτές οι δημοσιεύσεις.

Συγκεκριμένα μετρώνται οι εξής δείκτες:

παρουσία (5%, ο συνολικός όγκος περιεχομένου που δημοσιεύεται από το δικτυακό τομέα του ιδρύματος)

απήχηση – ορατότητα (50%, η ποιότητα του περιεχομένου αξιολογείται από τη δημοτικότητά του, δηλαδή από τον αριθμό των εξωτερικών δικτυακών συνδέσμων σε περιεχόμενο του ιδρύματος

Ανοιχτό Επιστημονικό Περιεχόμενο (10%, αξιολογείται η συμμετοχή του ιδρύματος στα ανοιχτά επιστημονικά πρότυπα του παγκόσμιου ιστού)

αριστεία (35%, ποσοστό των δημοσιεύσεων του ιδρύματος που ανήκει στο 10% των περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων σε κάθε επιστημονικό πεδίο).

Στο τρίτο κριτήριο, αυτό του ανοιχτού επιστημονικού περιεχομένου, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 44η θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, με 539.999 ετεροαναφορές.

Είναι η καλύτερη θέση που έλαβε ποτέ ελληνικό πανεπιστήμιο σε ιδρυματικό επίπεδο σε οποιοδήποτε παγκόσμια κατάταξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα