Προσέρχονται στο Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ της Ευρώπης – «Γραμμή» από τον Σόιμπλε

12:17 5/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Απούσης της Ιταλίας καθώς ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Παντοάν επέλεξε να παραμείνει στη Ρώμη μετά τα όσα συνέβησαν χθες βράδυ με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνεδριάζει το απόγευμα το Eurogroup. H απουσία του Ιταλού υπουργού Οικονομικών είναι ενδεικτική ότι στην αποψινή συνεδρίαση η Ελλάδα θα είναι το κυριότερο θέμα συζήτησης κι ενδιαφέροντος.

Προσερχόμενος

στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε «γραμμή» για τη σημερινή συνεδρίαση λέγοντας: «Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να υπάρξουν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν» και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική ώστε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος».

Επίσης, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος για «επίτευξη προόδου», ιδιαίτερα στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τονίζοντας πως στο σημερινό Eurogroup θα εξεταστεί η απόσταση που μας χωρίζει από μια συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο, θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και οι δημοσιονομικοί στόχοι για το μεσοπρόθεσμο και η παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί επιδιώκει απαιτητικά και αξιόπιστα μέτρα για τα επόμενα δύο έτη, λέγοντας πως η συζήτηση των ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει και τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2017 και το 2018.

Παράλληλα στο φλέγον θέμα του ΔΝΤ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει την παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπογράμμισε ακόμη πως η Ευρωζώνη συνολικά μπορεί να υπερβεί τα εμπόδια που έχει μπροστά της και να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, ειπε ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσθέτοντας πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Σημείωσε επιπλέον πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο κτήριο όπου θα συνεδριάσουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με το χρέος της Ελλάδας.

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προόδους και αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει εκτελέσει μεταρρυθμίσεις μέχρι τώρα, ωστόσο πρέπει να λάβει και άλλα μέτρα και αυτό δεν αφορά μονο το δημοσιονομικό, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαπέν και συμπλήρωσε: «Και μετά να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε συνολικά το θέμα του χρέους. Υπάρχουν αντιθέσεις αλλά είμαι θετικός ότι θα υπαρχουν θετικές εξελίξεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα