Πίνακας του Βελάσκεθ πωλήθηκε έναντι 8 εκατ ευρώ

23:48 25/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Ένας πίνακας που ανήκε στην ίδια οικογένεια για ολόκληρες γενιές και μόλις πρόσφατα διαπιστώθηκε πως δημιουργός του ήταν ο φημισμένος Ισπανός καλλιτέχνης Ντιέγκο Βελασκεθ, πωλήθηκε την Τρίτη στη Μαδρίτη στην τιμή των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο δημοπρατούμενος οίκος Abalarte.

Το «Πορτρέτο ενός κοριτσιού», το οποίο απεικονίζει μια νεαρή κοπέλα με μεγάλα, λυπητερά μάτια, με τα χέρια της ενωμένα σαν να προσεύχεται, εκτιμάται ότι είναι ένα πρώιμο έργο από τον καλλιτέχνη από τη Σεβίλλη, που είναι γνωστός για το αριστούργημα του «Las Meninas» έργο που εκτίθεται στο περίφημο

μουσείο τέχνης Prado της Μαδρίτης.

Πιστεύεται ότι έχει ζωγραφιστεί από τον Βελάσκεθ περίπου το 1616 ή το 1617, όταν ο καλλιτέχνης ήταν μόνο 17 ή 18 ετών και εξακολουθούσε να ζει στη νότια πόλη της Σεβίλλης, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών.

Ήταν στην ίδια οικογένεια για αρκετές γενιές αλλά ποτέ δεν είχε αναλυθεί σωστά μέχρι που ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να το πουλήσει.

Ο Richard de Willermin, ειδικός στην ισπανική τέχνη του 17ου αιώνα που συνεργάζεται με τον οίκο δημοπρασιών, εξέτασε το μικρό αριστούργημα σε καμβά και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν δημιούργημα του Βελάσκεθ.

Η τιμή εκκίνησης της ζωγραφικής ορίστηκε στα οκτώ εκατομμύρια ευρώ (8,7 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο Abalarte, αλλά δεν υπήρχε υψηλότερη προσφορά.

Η ταυτότητα του αγοραστή δεν αποκαλύπτεται, αλλά απαγορεύεται να εξαχθεί ο πίνακας στο εξωτερικό με εντολή της κυβέρνησης, η οποία απαγορεύει να μεταφερθεί στο εξωτερικό οποιοδήποτε έργο που μπορεί να αποτελεί μέρος της κληρονομιάς της Ισπανίας.

Αργός και σχολαστικός εργάτης, ο Βελάσκεθ θεωρείται ότι ζωγράφισε λιγότερα από 200 έργα σε όλη του την καριέρα. Περίπου 120 σώζονται μέχρι σήμερα, εκ των οποίων περίπου οι μισοί στο Prado.

Keywords
Τυχαία Θέματα