Πέντε δισ μέτρα το 2018-19, 2 δισ αντίμετρα το 2020

16:25 19/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Βάσει των στοιχείων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα ανέλθει σε €3,8 δισ, ίσο δηλαδή με 2,1% του ΑΕΠ. Το νούμερο αυτό βασίζεται εκτός των άλλων στην αισιόδοξη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% φέτος, παρότι το 1ο τρίμηνο είχαμε ύφεση -0,5%, η οποία πιθανότατα θα συνεχισθεί και στο 2ο τρίμηνο με βάση τις ενδείξεις.

Επιπλέον, τα στοιχεία του τετραμήνου δείχνουν κόπωση στα έσοδα και μείωσή τους κατά €160 εκ. έναντι με πέρυσι, παρά τη μεγάλη αύξηση φόρων που έχει μεσολαβήσει.

Για το 2018 έχουν συμφωνηθεί

μέτρα ύψους €0,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι με όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς οδεύουμε σε ένα πλεόνασμα €4,3 δις, ήτοι 2,3% του ΑΕΠ, το οποίο ασφαλώς υπολείπεται του στόχου για 3,5% κατά €2,2 δισ. Βάσει λοιπόν της συμφωνίας, εκτός από τον κόφτη που ενδέχεται να ενεργοποιηθεί, θα έλθει 1 χρόνο νωρίτερα (2019) η μείωση του αφορολόγητου, ταυτόχρονα με τη μείωση των συντάξεων.

Αυτό ισοδυναμεί με συνολική επιβάρυνση για τους πολίτες ύψους €4,5 δισ τον ίδιο χρόνο (2 δισ από το αφορολόγητο και 2,5 δισ από τις συντάξεις).

Σε μια τέτοια περίπτωση το πλεόνασμα του 2019 θα εκτιναχθεί σε €8,8 δισ (=4,5%), με την προϋπόθεση ότι θα αντέξουν το επιπλέον βάρος τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις και η οικονομία δε θα βυθιστεί εκ νέου. Η υπέρβαση του πλεονάσματος κατά €2 δισ θα επιτρέψει την ενεργοποίηση αντίστοιχου ποσού θετικών αντίμετρων από τα μέσα του 2020.

Παρατίθεται παρακάτω ο σχετικός πίνακας των υπολογισμών:

Στο μεσοπρόθεσμο περιγράφονται μόνο τα αντίμετρα που αθροίζουν σε 4 δισ. Τα υπόλοιπα 3,5 δισ δεν μπαίνουν στον κόπο να τα προσδιορίσουν, προφανώς διότι δεν πιστεύουν πως σε 2 χρόνια η χώρα θα πετύχει πλεόνασμα 14 δισ, ώστε να ενεργοποιηθούν κι αυτά!

Ένα ακόμα γκρίζο σημείο του σχεδίου αφορά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Μετά το 2018 εμφανίζονται σχεδόν μηδενικά, παρότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ετήσια έσοδα 2 δισ, έχοντας άλλωστε εκχωρήσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο. Με κουτοπόνηρο τρόπο δηλαδή κλείνει το μάτι στους δικούς της ότι δε θα κάνει τελικά τίποτα από όσα έχει υποσχεθεί στους «κουτόφραγκους».

Μια τέτοια εξέλιξη όμως αναμένεται να επιδράσει αρνητικά και στον προϋπολογισμό και στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα