Πάτρα, μια καταραμένη πόλη;

02:26 14/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Η φυσική ομορφιά της καταρρακώνεται, η γεωγραφική της θέση ως πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση δεν τη βάζει σε υψηλότερο βάθρο και σαφώς δεν εκτιμάται από κανέναν. Το εμπορικό της λιμάνι προσελκύει περισσότερο λαθρομετανάστες και λαθρέμπορους γιατί έτσι κι’ αλλιώς οι ακτοπλοϊκές γραμμές της οδηγούν, κυρίως, προς την Ιταλία με ελάχιστα δρομολόγια να εξυπηρετούν τα νησιά του Ιονίου.

Θεωρείται τρίτη πόλη αυτής της χώρας και δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο, δεν έχει τρένο που να εξυπηρετεί προς την πρωτεύουσα διότι δεν το

επιτρέπει η ανακατασκευή της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου. Η Βιομηχανία της άφησε πίσω  εγκαταλελειμμένα κτήρια που μοιάζουν με φαντάσματα και τη στοιχειώνουν. Το κέντρο απαρτίζεται από πεζόδρομους που οδηγούν σε καταστήματα που έχουν κατεβάσει ρολά.

Κι, όμως, η Πάτρα είναι η πόλη που ¨γέννησε¨ πολιτικούς οι οποίοι κατείχαν υψηλά πολιτικά αξιώματα, αλλά της γύρισαν την πλάτη, κωφεύοντας συστηματικά και αφήνοντάς την να ψυχορραγεί.

Νιώθω ότι ζω στην  πόλη των ζωντανών – νεκρών… Οι άνθρωποι κυκλοφορούν σαν ζόμπι, μη αντιδρώντας, αντιμετωπίζοντας τις ίδιες εικόνες καθημερινά. Η δυσοσμία των σάπιων ιδεών, αυτών που πρωταγωνιστούν στην Πάτρα, είναι τόσο έντονη που ξεπερνά ακόμα και τους υπερχειλισμένους κάδους.

Είναι τόσο τραγική η κατάσταση, θα ρωτήσει κάποιος; Κι’ εγώ θα απαντήσω, υπεύθυνα, ότι η Πάτρα ζει ακόμα από τους ρομαντικούς τύπους που προσπαθούν να διανθίσουν τον πολιτισμό μας, από τους φοιτητές που γεμίζουν τα χιλιάδες μεζεδοπωλεία, καφέ και κέντρα διασκέδασης, από το καρναβάλι της που στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που δεσπόζει ως κόσμημα στα βορειοδυτικά της, εξυπηρετώντας την άνετη διέλευση των οχημάτων, από τον Ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου, ο οποίος αποτελεί έναν αναξιοποίητο θρησκευτικό τουρισμό και, τέλος, από όσους αρνούνται να την εγκαταλείψουν.

Η Πάτρα, η δική μου πόλη δεν είναι καταραμένη. Πώς γίνεται αυτός ο τόπος να έχει αναδείξει τόσους Πρωθυπουργούς, Γεώργιος Παπανδρέου, Ανδρέας Παπανδρέου, Γιώργος Παπανδρέου, τον Δημήτριο Γούναρη, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, την οικογένεια Ζαΐμη, τον πρόεδρο Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τόσους Υπουργούς και να θεωρείται καταραμένος;

Απλώς, όλοι τους δεν επέδειξαν κανένα ζήλο, καμία ιδιαίτερη αγάπη και δεν έκαναν τίποτα για ζωντανέψει η πόλη.

Τι προτείνω; Αξιολόγηση! Κριτήριο για το ποιος αναλαμβάνει ως Δήμαρχος και όχι σφαγή για την διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου. Τέλος της ¨αυλής¨ και των ¨αυλικών¨. Άνθρωποι που μπορούν να ολοκληρώσουν τα έργα που αναλαμβάνουν. Ιδιωτικοποιήσεις, γιατί το δημόσιο έχει πολλούς ποντικούς που ροκανίζουν τα θεμέλια της πόλης και νέες ιδέες οι οποίες θα ωφελήσουν την παραγωγή της.

Είναι αδιανόητο, μία τόσο όμορφη περιοχή, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ένα κομβικό σημείο σαν την Πάτρα, να μην αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, τουριστικό, κέντρο της Δυτικής Ελλάδας.

Σε μια αρχόντισσα, απαράμιλλης ομορφιάς, δεν αρμόζε

Keywords
Τυχαία Θέματα