Παραλύουν οι ΗΠΑ – Αναστέλλει τη λειτουργία του το ομοσπονδιακό κράτος

11:23 20/1/2018 - Πηγή: Aixmi

Η αποτυχία ψήφισης στη Γερουσία των ΗΠΑ νομοσχεδίου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας του, κάτι που προκαλεί παράλυση για πρώτη φορά από το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013 η παύση λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους είχε διαρκέσει 16 ημέρες και είχε θέσει σε τεχνική ανεργία περισσότερους από 850.000 δημόσιους υπαλλήλους καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν μη απαραίτητο προσωπικό.

Χθες βράδυ, οι Ρεπουμπλικανοί,

που διαθέτουν 51 έδρες στη Γερουσία σε σύνολο 100 δεν συμφώνησαν με τους Δημοκρατικούς να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 60 ψήφους για να περάσει το νομοσχέδιο που αφορούσε στη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους έως τις 16 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά, άρχισαν εκατέρωθεν βολές ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς ενώ ο Λευκός Οίκος κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι «κρατούν ομήρους» τους Αμερικανούς.

Με ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει: «Οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία έβαλαν την πολιτική πάνω από την εθνική μας ασφάλεια. Δεν θα διαπραγματευτούμε για το καθεστώς των παράνομων μεταναστών για όσο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τις ανεύθυνες απαιτήσεις τους κρατούν ομήρους τους νομοταγείς πολίτες» και προσθέτοντας ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, όταν οι Δημοκρατικοί αρχίσουν να πληρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί διαμέσου του εκπροσώπου τους, επικεφαλής στη Γερουσία Τσακ Σούμερ τόνισαν «θα ονομάζεται Τραμπ-παράλυση διότι κανείς, κανείς δεν αξίζει τόσο όσο ο πρόεδρος Τραμπ να θεωρείται υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε».

Ο Σούμερ είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πριν από την ψηφοφορία και του πρότεινε να τεθεί στο τραπέζι το θέμα του τείχους με το Μεξικό αλλά όπως τόνισε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής αυτό δεν αρκούσε στον Τραμπ για να συμφωνήσει. Σημείωσε επίσης ότι υπήρχε ένα προσχέδιο συμφωνίας για το μεταναστευτικό και την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν πίεσε το κόμμα του στο Κογκρέσο να το δεχθεί».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών Μιτς Μακόνελ τόνισε ότι η παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους «ήταν 100% αναπόφευκτη», και πως θα προσπαθήσει να υπάρξει επόμενη ψηφοφορία έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή, το 48% των Αμερικανών εκτιμά ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ευθύνονται για την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, έναντι του 28% που πιστεύει ότι ευθύνονται οι Δημοκρατικοί.

The post Παραλύουν οι ΗΠΑ – Αναστέλλει τη λειτουργία του το ομοσπονδιακό κράτος appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα