Παραιτήθηκε ο Γάλλος αρχιστράτηγος, επειδή ο Μακρόν μείωσε τις αμυντικές δαπάνες

14:35 19/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν αποφάσισε να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιέρ ντε Βιλιέ επέκρινε την απόφαση αυτή, ο πρόεδρος τον επέπληξε και εκείνος υπέβαλε την παραίτησή του.

Κάτι τέτοιο, είχε να συμβεί από το 1958, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Le Monde.

Ο ντε Βιλιέ, που είχε αναλάβει επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2014, τόνισε πως

«δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού, στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» και πως «ανέλαβε τις ευθύνες του».

Την περασμένη Παρασκευή ο Μακρόν είχε περάσει στην αντεπίθεση μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Μιλώντας στα γαλλικά ΜΜΕ, είχε επισημάνει πως οι μειώσεις των δαπανών κατά 850 εκατομ ευρώ αφορούν την τρέχουσα χρονιά και πως, από το 2018 και μετά, οι δαπάνες θα αυξηθούν ξανά.

«Θεωρώ ότι δεν είναι αξιοπρεπές να κάνεις ορισμένες συζητήσεις δημοσίως», είχε υπογραμμίσει, στοχοποιώντας τον αρχηγό του γενικού επιτελείου. Ζητήθηκε να καταβληθεί μια προσπάθεια φέτος από όλα τα υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν εύλογη, ήταν εφικτή, χωρίς να πληγεί σε τίποτα η ασφάλεια των στρατευμάτων μας και των στρατιωτικών διοικητών».

Keywords
Τυχαία Θέματα