«Ομολογία» Χουλιαράκη: Φορολογική επιβάρυνση για συνεπείς το 2017 και το 2018

20:37 1/11/2017 - Πηγή: Aixmi

«Κύριος στόχος του προϋπολογισμού του 2018 είναι η διατήρηση των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά με διατήρηση του φιλόδοξου αλλά εφικτού στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι εφικτός ο στόχος γιατί η προσαρμογή του 3ου προγράμματος ήταν ηπιότερη αλλά και η άρση της αβεβαιότητας είναι ορατή».

Απαντώντας

στην κριτική για τα υψηλά πλεονάσματα είπε: «Ακούω ότι η διατήρηση στόχου 3,5% για αρκετά χρόνια είναι ανέφικτη και συνιστά αιώνια λιτότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και θα θέλαμε χαμηλότερα πρωτογενή. Όμως η διατήρηση 3,5% για μερικά χρόνια δεν συνιστά αιώνια λιτότητα. Οι υγιείς ρυθμοί ανάπτυξης που έχουμε δεν είναι μόνο σε θέση να το διατηρήσουν (σ.σ. πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) για μερικά χρόνια αλλά και να δημιουργήσουν περισσότερο χώρο που μεταφράζεται σε κοινωνικά μέτρα».

Μάλιστα ο κ.Χουλιαράκης συμπλήρωσε πως στόχος είναι «η αναδιανομή των εισοδημάτων ώστε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της μεγάλης ύφεσης. Χωρίς κρίσιμο δημοσιονομικό χώρο αυτός ο στόχος θα ήταν ανέφικτος».

«Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση για το 2017 και 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι συνειδητή επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με ανέργους κλπ. Αυτό οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν» είπε επίσης ο κ. Χουλιαράκης.

«Όμως δεν μπορεί ένας προϋπολογισμός μεσοπρόθεσμα να συντηρηθεί με υψηλή φορολογία. Το Μεσοπρόθεσμο δείχνει πως θα μειωθεί η φορολογία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και ακίνητης φορολογίας. Όσο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται τόσο μεγαλύτερη η μείωση των βαρών» πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ο κ. Χουλιαράκης αποκάλυψε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία «μεγάλου ταμειακού αποθέματος της τάξης των 12-15 δισ. ευρώ» ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων για 12-18 μήνες.

The post «Ομολογία» Χουλιαράκη: Φορολογική επιβάρυνση για συνεπείς το 2017 και το 2018 appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα