Ολοκληρώθηκε η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης – Στην Apollo Investment το ποσοστό της ΕΤΕ

13:11 27/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Ολοκληρώθηκε και τυπικά σήμερα η μεταβίβαση του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στον Αστέρα, στην Apollo Investment HoldCo, θυγατρική της Jermyn Street Real Estate Fund IV που πλειοδότησε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα, διακινήθηκαν τρία πακέτα συνολικού ύψους 54,5 εκατ. τεμαχίων, αξίας 298,8 εκατ. ευρώ,

ήτοι το 67,1% του Αστέρα. Το ποσοστό αυτό ανήκε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ πλέον απομένει να μεταβιβαστεί και το ποσοστό που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή το 21,23%.

Η ΕΤΕ θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που αντλήθηκε από τη συναλλαγή ώστε να μειώσει περαιτέρω τη χρηματοδότησή της από τον μηχανισμό Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα («ELA»), με θετική επίπτωση στο κόστος χρηματοδότησής της.

Σχετικά με τη συναλλαγή, η πρόεδρος του ΔΣ της ΕΤΕ κ. Λούκα Κατσέλη δήλωσε:

«Για την Εθνική Τράπεζα, η πώληση του μεριδίου που μέχρι σήμερα κατείχε στον Αστέρα έχει ένα σαφή στρατηγικό προσανατολισμό: Την απεμπλοκή από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν έχουν σχέση με τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως ο τουριστικός-ξενοδοχειακός κλάδος, και την αταλάντευτη προσήλωση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητές της. Η πώληση του Αστέρα ενισχύει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες και τη ρευστότητα της Εθνικής».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε:

«Η ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα αναδεικνύει την προσήλωση της Εθνικής Τράπεζας στην υλοποίηση της στρατηγικής της και των δεσμεύσεών της καθώς και την έμπρακτη συμβολή της στην προσέλκυση διεθνών επενδύσεων στη χώρα μας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της συναλλαγής σηματοδοτεί την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να ενθαρρύνει και άλλα επενδυτικά σχήματα μακροπρόθεσμου ορίζοντα και ενδιαφέροντος. Η προσδοκία της Εθνικής Τράπεζας είναι πως η υλοποίηση των σχεδίων των επενδυτών για τη μελλοντική ανάπτυξη του Αστέρα θα αναδείξουν αυτόν τον πραγματικά ιδιαίτερο προορισμό, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού και της ευρύτερης οικονομίας».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος (εισφορά ακινήτων) κατά 51,66 εκατ. ευρώ, στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είχε περάσει ποσοστό 21,23% της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ”, ενώ το ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στην εισηγμένη είχε διαμορφωθεί στο 67,23%.

Όπως προβλέπεται από τους όρους της συμφωνίας, για το 88,45% του μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ (71,75 εκατ. μετοχές), η Jermyn θα καταβάλλει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 305 εκατ. ευρώ θα λάβει η Εθνική Τράπεζα και 95 εκατ. ευρώ το ΤΑΙΠΕΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα