Όλοι οι φίλοι της Ελλάδας λένε το ίδιο: Ψηφίζετε για «Ναι ή Όχι στο ευρώ»

23:15 29/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Το είπαν ξεκάθαρα όλοι οι φίλοι της Ελλάδας. Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σουλτς.

Το υπονόησαν και οι «σκληροί» (η Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ), αλλά και οι «αδιάφοροι», όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον.

Αν αφήσουμε κατά μέρος τα φληναφήματα του τύπου «παρεμβαίνουν στα εσωτερικά πράγματα

της χώρας», το μήνυμα είναι καθαρό: Την Κυριακή ψηφίζουμε για ευρώ ή δραχμή. Έτσι, τουλάχιστον, θα εκλάβουν εκείνοι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Βεβαίως, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει διαδικασία εξόδου από το ευρώ -και νομικά έχει δίκιο. Εκείνο που δεν εξηγεί είναι τι θα κάνει το ενδεχόμενο «Όχι» των Ελλήνων μετά την προσεχή Κυριακή.

«Θα πάει να διαπραγματευτεί με ισχυροποιημένη τη θέση της», απαντούν τα κυβερνητικά στελέχη. Διατυπώνοντας , προφανώς, ένα ακόμη ισχυρότερο «Όχι»στις προτάσεις των δανειστών -που θα έχουν ήδη αποσυρθεί από το τραπέζι.

Και τι πιστεύει πώς θα συμβεί; Θα φοβηθούν και θα υποχωρήσουν οι δανειστές; Μακάρι να γίνει έτσι. Όλα θα πάνε καλύτερα και η στρατηγική της κυβέρνησης θα έχει δικαιωθεί.

Και αν δεν υποχωρήσουν; Πώς θα πορευτεί η χώρα; Πώς θα πληρώσει, μέσα στο καλοκαίρι, τα δισ που χρωστάμε στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ;

Απάντηση: δεν θα τα πληρώσει. Συνεπώς, θα μιλάμε για ασύντακτη χρεοκοπία.

Και μετά;

Μετά, ίσως αρχίσει η ίδια η χώρα να ζητάει να βγει από το ευρώ, ώστε να τυπώσει νέο νόμισμα, να το αρχίσει στις υποτιμήσεις, να…να…να…

Πράγματι, λοιπόν, δεν υπάρχει νομική οδός να μας πετάξουν έξω από την Ευρωζώνη, πιθανότατα όμως θα υπάρξουν πολλοί και επείγοντες λόγοι για να το ζητήσουμε εμείς οι ίδιοι…

Keywords
Τυχαία Θέματα