Οι θέσεις και ο χρόνος θα δείξουν αν το «Ποτάμι» θα φουσκώσει ή θα ξεραθεί

15:00 17/3/2014 - Πηγή: Aixmi

Αίσθηση προκάλεσε, από την ημέρα αναγγελίας δημιουργίας του «Ποταμιού», του πολιτικού εγχειρήματος του Σταύρου Θεοδωράκη, ο τρόπος χρηματοδότησής του «στα πρότυπα Obama», όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τότε, ο ιδρυτής του νέου κόμματος, το οποίο μάλιστα «τάραξε τα νερά» στις πρώτες δημοσκοπήσεις που το περιλαμβάνουν, δίνοντάς του ίσως και ρόλο «ρυθμιστή» σε επερχόμενες πολιτικές ζυμώσεις, ζήτησε τα «λίγα λεφτά των πολλών», από ένα έως δέκα ευρώ δηλαδή, απευθείας από το κοινό.

Είναι σαφές

ότι το επικοινωνιακό –ελπίζω όχι μόνο- μοτίβο που ακολουθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, έχει ως άξονά του τον εθελοντισμό, την ανιδιοτελή προσφορά από νέα μυαλά, χωρίς πολλά χρήματα, όπως ο ίδιος είπε στην πρώτη του ομιλία το Σάββατο από τα Χανιά.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης της νεοσυσταθείσας παράταξης, μου υπενθίμισε τα λεγόμενα, προ λίγων μηνών, της διευθύντριας ψηφιακής εκστρατείας επανεκλογής του αμερικανού προέδρου Barack Obama. Η Amelia Showalter μου μίλησε για το δελτίο ειδήσεων του MEGA, στο περιθώριο της παρουσίας της στην Αθήνα για την ομιλία της στο TEDxAthens 2013. «Στην εκστρατεία Obama χρησιμοποιήσαμε τις ίδιες τεχνικές για να ωθήσουμε τον κόσμο να συνδράμει εθελοντικά. Δεν ήταν μόνο για την οικονομική μας ενίσχυση αλλά και για εθελοντικές υπηρεσίες», μου είπε μεταξύ άλλων η νεαρή αναλύτρια, εστιάζοντας στην ανάγκη τέλεσης δοκιμών –όλες τους μέσω internet- έως ότου επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στον «πυρήνα», πάντως, της στρατηγικής επανεκλογής του προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν άλλη από την εντολή «DONATE» (δωρίστε, προσφέρετε).

Ορμώμενος, προφανώς, από το γεγονός ότι η εξοικίωση με τις νέες τεχνολογίες στη χώρα μας επ’ ουδενί δεν προσεγγίζει την αντίστοιχη των Αμερικανών, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί να «φωνάξει» το δικό του «DONATE», κάνοντας χρήση της αγαπητής στο κοινό εικόνας του λόγω και του χαρίσματός που κατέχει στην άμεση επικοινωνία.

Με άλλα λόγια, έχοντας ως «κληρονομιά» την επιτυχημένη παρουσία του στο internet τα τελευταία έτη (protagon.gr) από κοινού με την δημοσιογραφική και τηλεοπτική του διαδρομή, υποστηριζόμενη από μερίδα ψηφοφόρων που έως τώρα δεν ήξεραν πού θα «αποτανθούν» κομματικά για να εκπροσωπηθούν, θα επιχειρήσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η αποσαφήνιση των θέσεών του και φυσικά ο χρόνος, θα δείξουν την τύχη της νέας αυτής πολιτικής πρότασης.

*Follow on Twitter: @VagLiak

**Δείτε στο video τη συνέντευξη της Amelia Showalter στο MEGA. Η αποδεδειγμένα προσοδοφόρα μεθοδολογία που η ίδια ανέπτυξε, ενδεχομένως να «δείχνει τη… ροή της χρηματοδότησης» στο «Ποτάμι».

Keywords
Τυχαία Θέματα