Οι προτάσεις Βαρουφάκη για υπέρβαση της κρίσης

19:01 9/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Σχέδιο υπέρβασης της κρίσης θα καταθέσει ο υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης στο μεθαυριανό Eurogroup, το οποίο θα επικεντρώνεται σε τέσσερα βασικά σημεία. Θα αποδέχεται το 70% των δεσμεύσεων του μνημονίου και θα αντιπροτείνει 10 άλλες μεταρρυθμίσεις. Θα ζητήσει να μειωθεί στο μισό το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, να μας δοθεί το 1,9 δισ ευρώ από τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα πουλώντας ελληνικά ομόλογα, και να μας

επιτραπεί να εκδώσουμε άλλα 8 δισ ευρώ έντοκα γραμμάτια του δημοσίου (από τα 15 δια που επιτρέπεται σήμερα στα 18 δισ ευρώ).

Ειδικότερα ο Γιάννης Βαρουφάκης θα προτείνει:

1) Πρόγραμμα – «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου, στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ’ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως συνέβη και το 2014.

3) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

4) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για το διάστημα της παράτασης, η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και ένα μέρος τουλάχιστον από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα.

Στο κείμενο θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα