Τζακ Λιου: Συνεργαστείτε με τους εταίρους -και την τρόικα

18:10 9/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους της-συμπεριλαμβανομένης της Τρόικας- για να καταλήξει σε αμοιβαία συμφωνημένους όρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την απάντηση αυτή έδωσε όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.

Στη συνέντευξή του στο CNBC ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι, ώστε να

διεξαχθούν με νηφαλιότητα οι συνομιλίες. «Πιστεύω ότι πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι», είπε. «Να αναζητηθεί ρεαλιστική βάση εξόδου από την κρίση».

Αυτή δεν ήταν η μόνη παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα. Συνυπέγραψε άρθρο με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όσμπορν στην εφημερίδα Wall Street Journal, με τίτλο: «Σημαντικά στοιχεία ενός σχεδίου ανάπτυξης της G 20», στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου στην Κωνσταντινούπολη. «Έχουμε κοινό ενδιαφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω στην πρόοδο που έχει κάνει στις μεταρρυθμίσεις με αγώνα. Σε στενή διαβούλευση με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της, είναι σημαντικό η Ελλάδα να εφαρμόσει μία αξιόπιστη και συνολική προσέγγιση για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη», τονίζουν οι δυο υπουργοί, και προσθέτουν ότι «όλη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει περισσότερο την ανάπτυξη και τις θέσεις απασχόλησης, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικούς βαθμούς δημοσιονομικών περιθωρίων».

Και καταλήγουν: «Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί. Οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού είναι εμφανείς σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει έλλειμμα ζήτησης και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που απαιτούν συντονισμένη δράση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο πολιτικής που διαθέτουν για να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Το συνολικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τρία κρίσιμα συστατικά στοιχεία

Πρώτον, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να ακολουθήσουν έναν υπεύθυνο δημοσιονομικό δρόμο, με διασφάλιση επαρκών πόρων για την εκπαίδευση και τις επενδύσεις για υποδομές του μέλλοντος. Σε διεθνές επίπεδο, η G 20 πρέπει να συνεχίσει την εξάλειψη των κινήτρων για φοροαποφυγή και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με συντονισμό και αυξημένη διαφάνεια.

Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση συνθηκών εύκολων πιστώσεων που ενθαρρύνουν τις δαπάνες από επιχειρήσεις και νοικοκυριά και αποτρέπουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Τρίτον, η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη, που ενισχύουν την παραγωγικότητα και αυξάνουν τα βιοτικά επίπεδα. Σε εγχώριο επίπεδο, αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνουν καλύτερες υποδομές, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις και διασφάλισή της».

Keywords
Τυχαία Θέματα