Οι εξαγωγές «τρέχουν» την ελληνική οικονομία

13:22 8/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Οι ελληνικές εξαγωγές αντιστέκονται και αποτελούν την «όαση» της ελληνικής οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους οι εξαγωγές «έκαναν τη διαφορά», αφού σημείωσαν αύξηση 7,6% (και αυτό χωρίς να υπολογίζονται τα πετρελαιοειδή).

«Πρωταθλητές» αναδεικνύονται τα ποτά και ο καπνός, που οι πωλήσεις τους στο εξωτερικό εκτοξεύτηκαν κατά 51,3%, τον Ιούνιο.

Ακολουθούν οι πρώτες ύλες (43,3%), τα χημικά (24,8%) και τα καύσιμα (16,9%).

Μόνο στα μηχανήματα σημειώθηκε

πτώση κατά 7%.

Η μεγάλη αύξηση του Ιουνίου είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των μεγεθών και σε επίπεδο εξαμήνου του έτους, καθώς πλέον μόλις 3 κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι (ποτά/καπνός, ελαιόλαδο και μηχανήματα). Το ράλι της ανόδου οδηγούν τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+52,7%), οι πρώτες ύλες (+38,9%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+14,6%).

Και όλα αυτά ενώ συνεχίζονται τα capital controls και οι κάνουλες των τραπεζών παραμένουν κλειστές.

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για νέες επενδύσεις, ώστε να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή και να υποκατασταθούν οι εισαγωγές. Για αυτό ζήτησε ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι εισαγωγές.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2017, στην Ελλάδα εισήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 25,78 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 19,3%.
Έτσι, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της χώρας αυξήθηκε κατά 20,7% στα 11,59 δισ. ευρώ (από 9,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο). Χωρίς πετρελαιοειδή, το έλλειμμα και πάλι εμφανίζεται αυξημένο κατά 16,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα