Οι 28 υιοθέτησαν οδικό χάρτη 6 μηνών για προσφυγικό – ακτοφυλακή

17:27 18/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Χρονοδιάγραμμα βάθους 6 μηνών για την υιοθέτηση μιας κοινής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής της ΕΕ, υιοθέτησαν οι 28 στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, οι 28 δεσμεύθηκαν να εξετάσουν το συντομότερο δυνατόν την σχετική πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και τον συνοριακό κώδικα της ζώνης Σένγκεν, χωρίς ωστόσο να προεξοφλούν ότι θα την δεχθούν αυτούσια.

Αντιθέτως το συμβούλιο θα διαβουλευθεί με την Κομισιόν και το κοινοβούλιο

και η πρόοδος θα αποτιμηθεί στις τρεις επόμενες Συνόδους κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής προεδρίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων τα κράτη μέλη της ΕΕ δεσμεύθηκαν ακόμη ότι πρέπει “να αντιμετωπίσουν το συντομότερο τις αδυναμίες στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν, διασφαλίζοντας συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας με ενημερωμένες βάσεις δεδομένων και να αποτρέψουν την παραχάραξη εγγράφων”.

Οφείλουν ακόμα να βελτιώσουν την λειτουργία των hot spots, δημιουργώντας την απαραίτητη ικανότητα υποδοχής, να συμφωνήσουν ένα ακριβές ημερολόγιο για την δημιουργία επιπλέον hot spots διασφαλίζοντας ότι η Frontex και η EASO θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και ειδίκευση.
Η Σύνοδος επιπλέον αποφάσισε ότι πρέπει να “διασφαλιστεί η συστηματική και πλήρης ταυτοποίηση, δακτυλοσκόπηση, λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αποφυγή της άρνησης καταγραφής και περιορισμό των μη κανονικών μεταναστευτικών ροών”.

Ζητεί επιπλέον να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες που δέχονται την μεγαλύτερη πίεση, την επιστροφή στις χώρες καταγωγής όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου στη Βαλέτα, της Συνόδου με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου και να συνεχιστεί η διερεύνηση σε επίπεδο coreper του πως θα εξευρεθούν και θα διοχετευθούν τα 3 δισ. της βοήθειας προς την Τουρκία.

Το Συμβούλιο ανέθεσε στην Κομισιόν και την ύπατη εκπρόσωπο Μογκερίνι να εξετάσει την πρόοδο όλων των συμφωνηθέντων πριν από την επόμενη Σύνοδο τον Φεβρουάριο.

Μετά το πέρας της πρώτης μέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες με την ενδιάμεση συνέντευξη τύπου των προέδρων του Συμβουλίου Ντ.Τουσκ και της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, oι δύο πρόεδροι περιέγραψαν τις αποφάσεις των 28 σε σχέση με το προσφυγικό, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη συζήτηση με τη Βρετανία και τον Ντ.Κάμερον, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις που ο τελευταίος απαιτεί για να παραμείνει στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση, ο πρόεδρος του Συμβουλίου εξήγησε ότι «έχουμε τις συμφωνίες», αλλά «πάσχουμε στην εφαρμογή τους». «Πάσχουμε» είπε ο Ντ.Τουσκ «στην μετεγκατάσταση προσφύγων, την επαναπροώθηση μεταναστών, στη δημιουργία hot spots και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου επεσήμανε ότι “αν αποτύχουμε στην προστασία των Συνόρων της Ένωσης, θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινότητα και όχι απλά ως ζώνη Σένγκεν”. Επεσήμανε ότι οι συνέπειες για την ΕΕ θα είναι καταστροφικές.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι 28 συμφώνησαν να προστατεύσουν τη ζώνη Σένγκεν, υιοθετώντας ως τον Ιούνιο μια πρόταση για την από κοινού προστασία της. Τα καλά νέα είπε ο πρόεδρος Τουσκ έρχονται από την Ελλάδα, όπου η Frontex συμφώνησε με την αποστολή ομάδων rabit για επιχειρήσεις στο Αιγαίο, ήδη μέσα στον Δεκέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα