«Όχι» λέει το Λονδίνο σε ανταλλαγή Brexit- Γλυπτών Παρθενώνα

17:23 10/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Ως αντίθετη με το πνεύμα της στρατηγικής διεκδίκησης της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα απορρίπτεται από υπέρμαχους του σκοπού στο Λονδίνο η πρόταση για διασύνδεση του ζητήματος με το Brexit.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωφόρου» ανέφερε πως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η ελληνική Βουλή θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο.

Αυτό γιατί η επικύρωση της όποιας συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα πρέπει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια των υπολοίπων 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η εφημερίδα φιλεξένησε δηλώσεις του πρόεδρου της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, Αλέξη Μανθεάκη, που ανέφερε ότι :

«Οι Βρετανοί χρειάζονται για όλα όσα θέλουν (να επιτύχουν) τη συγκατάθεση του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Οι υπέρμαχοι στη Βρετανία της επανένωσης των Γλυπτών σημειώνουν ότι μία τέτοια κίνηση από την ελληνική πλευρά θα εκλαμβανόταν ως εκβιασμός και θα υπονόμευε το ηθικό πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς.

Ήδη βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ελληνική προειδοποίηση εκβιασμού επί του Brexit».

Εκπρόσωπος της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, παρέπεμψε στην προ ημερών δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής Dame Janet Suzman και γνωστής ηθοποιού, η οποία σημείωσε:

«Νομίζω ότι το να μπλέξει κανείς τα Γλυπτά στις φοβερά σύνθετες διαπραγματεύσεις του Brexit θα ήταν λιγάκι ανόητο. Η σπουδαία Τέχνη απείχε από το ερώτημα που τέθηκε (στο δημοψήφισμα για το Brexit) όσο οτιδήποτε μπορώ να σκεφτώ. Πρόκειται για ένα εντελώς άλλο ζήτημα, ένα ζήτημα αισθητικής, ειλικρίνειας και αποικιακής ηθικής. »

Η δήλωση της Suzman έγινε στο πλαίσιο βρετανικών δημοσιευμάτων του Σαββατοκύριακου που αναφέρονταν σε δύο επιστολές του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου προς την Κομισιόν με θέμα τα Γλυπτά και το Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα