Ο Βέρνερ Φάιμαν πιθανός διάδοχος του Τουσκ

11:42 17/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Στις πολιτικές συζητήσεις που διεξάγονται στη Βιέννη το όνομα του πρώην ομοσπονδιακού καγκελαρίου και πρώην αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν ακούγεται ως το επικρατέστερο στη διαδοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σμυβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο αυστριακός Τύπος σημειώνει ότι εάν για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιλεγεί τελικά Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, τότε ο κ. Φάιμαν θεωρείται ως «η καλύτερη εφεδρεία γι’ αυτό», επισημαίνοντας και την καλή

επαφή που διατηρεί ο ίδιος προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, τέτοιες ανώτερες θέσεις στην ΕΕ δίνονται κατά κανόνα σε πρώην αρχηγούς κυβερνήσεων και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος άλλος Σοσιαλδημοκράτης ο οποίος να έχει αποσυρθεί πρόσφατα από τη θέση του και να έχει ηγηθεί στο παρελθόν επί επτά και πλέον χρόνια μίας κυβέρνησης, αλλά και να έχει την εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως ο Βέρνερ Φάιμαν.

Οπως είναι γνωστό, στην ΕΕ έχει συμφωνηθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει τον ερχόμενο Ιανουάριο να παραδώσει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τη μελλοντική εκλογή του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, ανοίγει η θέση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών προφανώς για τον Μάρτιν Σουλτς.

Για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει συμφωνηθεί η ανάληψή της από έναν Συντηρητικό, και αντ’ αυτού στους Σοσιαλδημοκράτες θα παραχωρείτο κάποιο από τα άλλα δύο υψηλά αξιώματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη Βιέννη, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα στηρίξει πλήρως μία υποψηφιότητα του Βέρνερ Φάιμαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα