Ο Τζέϊμς Μπόντ σώζει την Ελλάδα

01:23 4/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Αυτοδύναμη, δικομματική, ή τρικομματική κυβέρνηση; Τρόικα ή συνδικάτα; Δεξιά ή Αριστερά; Ποιος μπορεί, τελικά, να σώσει την Ελλάδα; Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ ό, τι φαντάζεστε: ο Τζέιμς Μποντ.

Ο Τζέιμς Μποντ είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Καταρχάς, δεν υπάρχει (είναι αποκύημα της συγγραφικής φαντασίας του Ίαν Φλέμινγκ) και ταυτόχρονα είναι παρών στη παγκόσμια «πολιτική σκηνή» εδώ

και πενήντα χρόνια. Αυτό το χαρακτηριστικό, το πιο σημαντικό από όλα τα άλλα, είναι η ουσία της ύπαρξης του Τζέιμς Μποντ.

Είναι κάποιος που δεν υπάρχει αλλά τον ξέρουν όλοι. Είναι κάποιος που αλλάζει πρόσωπα (έξι ηθοποιοί τον έχουν ερμηνεύσει μέχρι στιγμής) χωρίς να χάνει το κύρος και τη δύναμή του. Είναι κάποιος που προσαρμόζεται σε όλες τις εποχές και όλες τις καταστάσεις. Είναι ο πιο εξωπραγματικός από όλους τους πραγματικούς ήρωες που έχουν περάσει ποτέ από τη μεγάλη οθόνη. Κρατήστε αυτά τα χαρακτηριστικά. Μόνο ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να σώσει την Ελλάδα.

Όλες οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ αρχίζουν με μία εισαγωγική σκηνή, η οποία τοποθετείται πριν από τους τίτλους (pre-credit sequence) και στην οποία παρακολουθούμε το πιο απίστευτο από όλα τα επιτεύγματά του.

Στην τελευταία ταινία του, μάλιστα, το «Skyfall» (διαβάστε εδώ αναλυτική κριτική), μία συνάδελφός του τον πυροβολεί κατά λάθος ενώ αυτός είναι στην οροφή ενός κινούμενου τρένου. Στη συνέχεια εκείνος πέφτει στο νερό από μια γέφυρα ύψους τουλάχιστον πενήντα μέτρων. Λίγο μετά εμφανίζεται ατσαλάκωτος. Έχει γλιτώσει τον πυροβολισμό, την πτώση και τον πνιγμό.

Στην πραγματικότητα, οι σκηνές αυτές είναι μια ξεκάθαρη δήλωση των δημιουργών: «Στην ταινία που θα δείτε σε λίγο», είναι σαν να μας λένε, «θα συμβούν απίστευτα πράγματα. Αν θέλετε να τα πιστέψετε, μείνετε στην αίθουσα. Αν πάλι όχι, μπορείτε να φύγετε πριν πέσουν οι τίτλοι της αρχής.»

Κάτι ανάλογο, εξάλλου, είχε κάνει και ο Φρανσουά Ραμπελέ στο «Γαργαντούα» (1534). Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου γράφει ότι ο ομώνυμος ήρωάς του γεννήθηκε από το αυτί της μητέρας του. «Οι λοβοί του πλακούντα έσπασαν και το έμβρυο πέρασε με ένα πήδο από αυτές τις τρύπες και μπήκε στη κοίλη φλέβα. Στη συνέχεια, σκαρφαλώνοντας από το διάφραγμα μέχρι ως πάνω από τους ώμους (όπου η περί ης ο λόγος φλέβα διακλαδίζεται στα δύο), πήρε το αριστερό το μονοπάτι και βγήκε από το ζερβί αυτί.» («Γαργαντούας», μετάφραση Φ.Δ.Δρακονταϊδής). Μη μου πείτε ότι δεν σας θυμίζει τα απίστευτα κατορθώματα του Τζέιμς Μποντ;

Κάπως έτσι, λοιπόν, με κάποια παρόμοια «απίστευτη απιθανότητα» ο Τζέιμς Μποντ μπορεί να σώσει την Ελλάδα. Για αυτόν δεν είναι και τόσο δύσκολο εξάλλου: όπως έκανε και στην τελευταία του ταινία, θα πρέπει να την κρατήσει ζωντανή μετά τον πυροβολισμό, την πτώση, από πενήντα και βάλε μέτρα, και τον πνιγμό. Παιχνιδάκι!

Keywords
Τυχαία Θέματα