«Eξάγουμε περισσότερη Ελλάδα» – Η ελληνοϊταλική συνεργασία απογειώνεται!

01:03 4/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας μας oι ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν την Ελλάδα με την Ιταλία αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα. Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο χώρες με πολλά κοινά στοιχεία τόσο σε οικονομικό όσο σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Στο πέρασμα των χρόνων έχουν καταφέρει να αναπτύξουν και να διατηρήσουν αναλλοίωτη  μια ιδιαίτερη φιλική σχέση, γεγονός που εδραιώνει τη συνεργασία καθώς και τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητές

μας.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής κρίσης  το 2011 έκλεισε με ένα πολύ θετικό μήνυμα: την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 37% με ετήσιο τζίρο 22 δισ. 451 εκατ. ενώ το πρώτο 6άμηνο του 2012 καταγράφεται  περαιτέρω αύξηση 4,3%.

Η αύξηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε σημαντικές ποιοτικές και γεωστρατηγικές  μεταβολές, με πιο σημαντική την ανάδειξη της Ιταλίας, για δεύτερη μόλις φορά μεταπολεμικά, στον  κυριότερο εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων.

Ανάμεσα σε 100 εξαγωγικούς προορισμούς η Ιταλία κατατάσσεται πρώτη, παίρνοντας την πρωτιά της Γερμανίας, με απορρόφηση ελληνικών προϊόντων ύψους 2 δισ. 123 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην Ιταλία κατευθύνεται το 9,46% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών με το εμπορικό έλλειμμα να διαμορφώνεται σε 2 δισ. 473 εκατ. ευρώ έναντι 2 δισ. 871 εκατ. ευρώ το 2010. Η αξία δε των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας – Ιταλίας ανήλθε σε 6 δισ. 721 εκατ. ευρώ έναντι 6 δισ. 411 εκατ. ευρώ το 2010.

Παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί διαχρονικά αναλλοίωτη τη θέση της ως βασικός εμπορικός εταίρος της Ιταλίας με απορρόφηση προϊόντων και υπηρεσιών «Made in Italy» ύψους 4 δισ. 597 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τα μικρά αυτά δείγματα πρέπει να μας κινητοποιήσουν πρωτίστως για τη μεταστροφή του αρνητικού «ψυχολογικού κλίματος» καθοριστικού για την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Κοινός τόπος όλων είναι ότι το παρόν κοινωνικό περιβάλλον και αυτός ο παράξενος ανταγωνισμός σε απαισιόδοξες απεικονίσεις του παρόντος και του μέλλοντος, επιδρά αρνητικά στους μεν Έλληνες ως προς τις προσδοκίες μας για έξοδο από την κρίση, στους δε ξένους ως αποθάρρυνση συμμετοχής τους σε υγιείς και παραγωγικές επενδύσεις. Άμεση, λοιπόν, προτεραιότητα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την αλλαγή αυτού του οικονομικού κλίματος. Ένας από τους τομείς όπου η ελληνο-ιταλική συνέργεια βρίσκει πρόσφορο έδαφος μεγάλης ανάπτυξης είναι αδιαμφισβήτητα, ο τουρισμός μας.                                                                                            Ο τουρισμός είναι ένας από τους στρατηγικούς πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης το 2011 κατεγράφησαν 16 εκατ. 427 χιλ. αφίξεις ξένων επισκεπτών. Τα φετινά μέχρι στιγμής στοιχεία, παρά τα όσα έχουν επέλθει στην ελληνική οικονομία επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές αυτή την τάση.                                                    Η χώρα μας αποτελεί βασικό τουριστικό προορισμό των Ιταλώ

Keywords
Τυχαία Θέματα