Ο Τσίπρας κινείται πρός απλή αναλογική και ψήφο στα 17

19:26 17/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Μετά την τρίωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Σύριζα, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να προσανατολίζεται στην καθιέρωση της απλής αναλογικής και στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Στέλεχος του ανωτάτου κομματικού οργάνου μετέφερε ακόμη την πληροφορία ότι η πλειοψηφία βλέπει με θετικό μάτι την ψήφο στα 17, αντί για τα 18 που είναι σήμερα, καθώς επίσης και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών -με πρώτη τη Β΄Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός

φαίεται να μην αποδέχεται την πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής και περιορισμό του μπόνους των εδρών από 50 σε 30. Ο υπουργός Εσωτερικών πιστεύει -και το είπε στη σύσκεψη- ότι με πλήρη απλή αναλογική και με το πρώτο κόμμα να μην πριμοδοτείται καθόλου με κάποιο αριθμό εδρών, η χώρα δεν θα μπορεί να κυβερνηθεί.

Ανοικτό προς συζήτηση παραμένει το όριο του 3% για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση των κομμάτων.

Η πρόταση αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας προτίθεται να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς θέλει να εξασφαλίσει 200 ψήφους για να μπορεί να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα