Ο Τσίπρας φοβήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση ανοιχτή στην κοινωνία

16:29 23/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Ακραιφνώς «κομματική» είναι η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με 45 μέλη, τα οποία ενώνει η πολιτική καταγωγή. Το κοινωνικό «πρόσημο» απουσιάζει εντελώς -ακόμη και ο μη Συριζαίος, επιφανής καθηγητής Γιάννης Πανούσης, έμεινε εκτός υπουργικού συμβουλίου.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός υπάκουσε στη λογική των κομματικών ισορροπιών και προσπάθησε να τους έχει όλους ικανοποιημένους. Έτσι, δεν επιχείρησε το παραμικρό άνοιγμα στην κοινωνία, παρότι η

λαϊκή ψήφος της Κυριακής τον ανέδειξε σε κυρίαρχο του παιχνιδιού. Η πικρή εμπειρία της ανατροπής του από την ομάδα Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον έκανε να κλειστεί περισσότερο στο κομματικό καβούκι του. Και όμως… Το εκλογικό αποτέλεσμα, που οδήγησε στην πολιτική εξαφάνιση τους διασπαστές, θα έπρεπε να τον έχει κάνει πολύ περισσότερο θαρραλέο.

Το μόνο που φρόντισε είναι να διορθώσει τις κραυγαλέες ανορθογραφίες της πρώτης κυβέρνησής του, με σημαντικότερη εκείνη του υπουργείου Παιδείας. Απομάκρυνε τον Αριστείδη Μπαλτά, που είχε προκαλέσει το Πανελλήνιο, αλλά δεν μπόρεσε να βρει τη λύση που ήθελε στο πρόσωπο του καθηγητή Γαβρόλου. Έτσι, κατέληξε στον Νίκο Φίλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα