Ο Τσίπρας απειλεί ότι θα πάει στο λαό καταγγέλλοντας συμπαιγνία ΔΝΤ-επιχειρηματιών

15:13 24/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Στο προηγούμενο κείμενό μου έγραφα ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πολιτικά υπερασπίσιμη την πρότασή του προς τους δανειστές, υπό την προυπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν κακά νέα από την τρόικα την τελευταία στιγμή».

Ωστόσο, τα κακά νέα ήρθαν, το ΔΝΤ

απέρριψε τις προτάσεις του για αύξηση στη φορολογία των επιχειρήσεων και στις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, και επιμένει στη μείωση των δαπανών -άρα των συντάξεων.

Το σχόλιο που έκανε ακολούθως ο πρωθυπουργός έθεσε, ουσιαστικά, το πολιτικό πλαίσιο της ενδεχόμενης ρήξης και της προσφυγής στο λαό, με τη φράση «αν απορρίψουν τα ισοδύναμα που προτείναμε, ή δε θέλουν συμφωνία ή εξυπηρετούν συμφέροντα μέσα στην Ελλάδα».

Στην πραγματικότητα περιέγραψε και το πολιτικό του οπλοστάσιο ενόψει προώρων εκλογών (ή και δημοψηφίσματος). Θα κατηγορήσει τους δανειστές ότι καλύπτουν ανοιχτά το μεγάλο κεφάλαιο στη χώρα μας, ενώ ο ίδιος υπερασπίζεται τους συνταξιούχους. Πράγμα που του δίνει και ένα καθαρό, ιδεολογικό και ταξικό, επιχείρημα.

Τι θα γίνει, λοιπόν:

Το ΔΝΤ δείχνει ανυποχώρητο στη θέση ότι το «ελληνικό πακέτο» είναι έντονα υφεσιακό, διότι αυξάνει τους φόρους αντί να περικόπτει δαπάνες. Τη λογική του φαίνεται να συμμερίζεται, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, και ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Θα βρεθεί κοινός τόπος; Οι προθεσμίες είναι, πλέον, ασφυκτικές. Την προσεχή Τρίτη πρέπει να πληρωθούν 1,5 δισ ευρώ στο ΔΝΤ, αλλιώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Επαρκεί ο χρόνος για να υπάρξει συμφωνία, να περάσει από τα όργανα του Σύριζα και να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, ώστε στη συνέχεια να τεθεί υπόψιν των Κοινοβουλίων της Ευρωζώνης;

Σε διαφορετική περίπτωση, οι κάλπες μοιάζουν η μόνη διέξοδος για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά για τη χώρα οι συνθήκες θα είναι δραματικές...

Keywords
Τυχαία Θέματα