Ο Σαμαράς επιβεβαίωσε το σχέδιο εξόδου απ’ το ΔΝΤ ενώπιον της Μέρκελ

09:27 24/9/2014 - Πηγή: Aixmi

Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι έχει επεξεργαστεί σχέδιο απεμπλοκής της χώρας από το ΔΝΤ, μετά τη λήξη του προγράμματος δανεισμού από την Ευρώπη, στα τέλη του 2014.

Με προσεκτικές διατυπώσεις, προφανώς για να μην προκαλέσει αντιδράσεις, είπε ότι «η συνεργασία με το ΔΝΤ

είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι δε δέχθηκε τον όρο «βελούδινο διαζύγιο», που χρησιμοποίησε η απεσταλμένη του Μega, Ράνια Τζίμα, και έκανε λόγο για θετική συνεργασία που -όπως συμπλήρωσε- δεν ήταν ποτέ εύκολη.

Επί τοις ουσίας, όμως, φρόντισε να επισημάνει ότι κατά τους δικούς του υπολογισμούς η χώρα δε θα χρειαστεί άλλα χρήματα μετά το τέλος του 2014, ούτε νέο Μνημόνιο.

Και για να κρατήσει τις ισορροπίες -καθότι οι δηλώσεις του γίνονταν ενώπιον της Γερμανίδας Καγκελαρίου- υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει πράξη όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Τι σχόλιο έκανε για όλα αυτά εκείνη;
Κανένα απολύτως.

Περιορίστηκε στην έκφραση ικανοποίησης για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και…έτερον ουδέν.
Είναι φανερό ότι περιμένει να δει πώς θα πάει η αξιολόγηση της τρόικας (φτάνει στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα), καθώς και τα stress tests των τραπεζών.

Από εκεί θα κρίνει στην πράξη και τη διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και το ύψος του κεφαλαίου (από τα υπάρχοντα 11 δισ ευρώ), το οποίο θα χρειαστεί (αν χρειαστεί) για τις τράπεζες.

Όσο λιγότερα δισ χρειαστούν για τη στήριξη των τραπεζών, τόσο περισσότερα θα μείνουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού -άρα, τόσο μικρότερη θα είναι η ανάγκη για νέο δάνειο…

Keywords
Τυχαία Θέματα