Ο προϋπολογισμός φέρνει εκλογές και νέα μέτρα

12:42 10/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Ο προϋπολογισμός του 2018 έχει ως κύριο χαρακτηριστικό τη συνέχιση της επιβολής φόρων και οριζόντιων περικοπών. Στηρίζεται δε σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ θέτει ως στόχο την αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από €4 δισ. φέτος (2,2% του ΑΕΠ) σε €6,7 δις του χρόνου (3,5 % του ΑΕΠ) !!!

Κατ’ αρχήν, το φετινό πλεόνασμα των €4 δισ. προκύπτει από μια συγκυρία γεγονότων:
i) αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του

δημοσίου κατά €1,3 δισ.
ii) μη έκδοση 250 χιλιάδων κύριων και επικουρικών συντάξεων
iii) καταβολή διπλών εισφορών από τους ελεύθερους επαγγελματίες λόγω της μετάβασης στο σύστημα Κατρούγκαλου
iv) είσπραξη €1,2 δισ. από την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Η υστέρηση εσόδων μάλιστα είναι τρομακτική και εκτιμάται ότι θα φθάσει τα €1,86 δισ. έναντι στόχου. Η μεγαλύτερη απόκλιση παρατηρείται στο φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων.

Σε ό,τι δε αφορά στο ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το 2017, θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί, διότι απαιτεί άνοδο περίπου 3% στο δεύτερο εξάμηνο, από 0,6% που είχαμε στο πρώτο.

Την ίδια στιγμή το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο. Ήδη στο 8μηνο έχουν γίνει 9.500 νέες προσλήψεις στο δημόσιο και συνολικά 41.000 από το 2015, σχεδόν όλες εκτός ΑΣΕΠ!

Επίσης, είναι αναληθείς οι κυβερνητικές εξαγγελίες ότι το επιπλέον του φετινού στόχου πλεόνασμα, περίπου €800 εκ, θα μοιραστεί εξ ολοκλήρου στους πιο αδύναμους. Βάσει της συμφωνίας που οι ίδιοι υπέγραψαν με τους δανειστές, μόνο το 40% της υπέρβασης μπορεί να επιστρέψει με τη μορφή βοηθήματος. Δηλαδή περίπου €300 εκ.

Για το 2018 προβλέπεται νέα φοροκαταιγίδα, καθώς και οριζόντιες περικοπές.

Οι 12 νέοι φόροι περιλαμβάνουν φόρο διαμονής στα ξενοδοχεία, φόρο υπεραξίας ακινήτου, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά του βορείου Αιγαίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων κ.αλ.

Στις περικοπές συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η μείωση στο μισό του επιδόματος θέρμανσης.

Η εκτίμηση δε του υπουργείου οικονομικών για ανάπτυξη 2,4% φαντάζει εκτός πραγματικότητας. Η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία καθιστούν το ελληνικό κράτος εχθρικό προς τις επενδύσεις και ναρκοθετούν την προσπάθεια ανάκαμψης.

Όλα λοιπόν δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο εξαιρετικά υψηλός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η αναμενόμενη αποτυχία στην επίτευξη του φιλόδοξου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 θα φέρει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019 αντί του 2020, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ταυτόχρονα, από 1/1/2019 θα εφαρμοστούν και οι νέες μειώσεις των συντάξεων.

Παράλληλα, η 3η αξιολόγηση, που ήδη ξεκίνησε περιλαμβάνει ευαίσθητα για το κυβερνών κόμμα ζητήματα που μάλιστα θίγουν την εκλογική πελατεία του: συνδικαλιστικό νόμο, αξιολόγηση στο δημόσιο, έλεγχο ειδικών μισθολογίων, άνοιγμα αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, ΔΕΗ, αποκρατικοποιήσεις κ.αλ.

Όλοι συμφωνούν ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός του έτους. Όσοι όμως παρακολουθούν την τακτική των κυβερνώντων γνωρίζουν ότι η αξιολόγηση θα τραβήξει πιο πέρα και σίγουρα μέχρι την άνοιξη.

Την άνοιξη όμως θα έχουμε τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών. Αν προκύψουν νέες ανάγκες σε φρέσκο χρήμα αυτό θα προσθέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται λοιπόν η 3η αξιολόγηση (και ουσιαστικά τελευταία του μνημονίου) να μην κλείσει ποτέ. Ό,τι δηλαδή συνέβη και το 2014.

Θα προκηρυχθούν εκλογές και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα κληθεί να ολοκληρώσει έγκαιρα το 3ο μνημόνιο και κυρίως να διαπραγματευτεί την επόμενη ημέρα.

1ον) τα μέτρα που θα πάρουμε ώστε να λάβουμε την προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης, η οποία επί της ουσίας θα είναι μια πιο light εκδοχή του μνημονίου.

2ον) την επανεξέταση των σημερινών δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει, όπως τα υψηλά πλεονάσματα έως το 2023

3ον) τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα