Ο πόλεμος του Ολάντ είναι στη Γαλλία, όχι στο Μάλι

11:57 2/2/2013 - Πηγή: Aixmi

Παρασκευή βράδυ κι ο Φρανσουά Ολάντ αναχωρεί για το Μάλι, όπου τις τελευταίες εβδομάδες η Γαλλία επίσημα μάχεται εναντίον των Ισλαμιστών και ανεπίσημα προασπίζεται τα συμφέροντά της σε μια χώρα όπου είναι γνωστό ότι το κράτος έχει καταρρεύσει και ο λαός υποφέρει, δεκαετίες τώρα, απο την ανέχεια.

Πίσω απο τις όποιες καλές προθέσεις του Γάλλου προέδρου για το Μάλι κρύβονται μεταξύ άλλων (όπως έχω αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο) η ανάγκη ενίσχυσης του

ηγετικού του προφίλ αλλά και… ο υπουργός Ανάπτυξης Αρνώ Μοντεμπούργκ, που έχει πάρει ήδη «εργολαβία» την ανοικοδόμηση της αφρικανικής χώρας!

Αδιαμφισβήτητα »business is business», όμως ο πραγματικός πόλεμος που περιμένει τον Ολάντ δεν είναι στο Μάλι αλλά εκείνος πίσω στη Γαλλία!

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, που επιχειρήθηκε τις τελευταίες, εβδομάδες δεν κατάφερε να καλύψει τη δύσκολη για τους Γάλλους πραγματικότητα. Απο το πρωί ως το βράδυ τα ΜΜΕ επαναλάμβαναν το πόσο σημαντική είναι η «νίκη» στο Τιμποκτού, το ζήτημα του γάμου των ομοφυλοφίλων και τα περί υιοθεσίας, το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μετανάστες και την ιστορία μιας Γαλλίδας υπηκόου που αποφυλακίστηκε στο Μεξικό…

Θέματα παντελώς αδιάφορα για τη μεγάλη πλειοψηφία, που αγωνιά για το αύριο και ανησυχεί με τις χιλιάδες απολύσεις που παίρνουν μορφή επιδημίας: 9500 άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά στην PeugeotCitroen, 5100 στην Air France, 1173 στην Goodyear, 914 στην Sanofi, 970 στα πτηνοτροφεία Doux, 630 στην Acelor Mittal…

Κι αν αναλογιστεί κανείς και τις οικογένειες που συντηρούν οι πρώην εργαζόμενοι (συν τις υπόλοιπες απολύσεις που προμηνύονται) τότε ο κατάλογος των απωλειών είναι απελπιστικά μακρύς, ενώ η απαισιοδοξία στην κοινωνία αρχίζει και γίνεται αισθητή.

Ήδη δυο στους τρεις Γάλλους δηλώνουν ότι συμφωνούν με την ατυχή δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι το κράτος έχει ήδη χρεοκοπήσει! Δεν κρύβουν δε τη δυσφορία τους για τον πρόεδρο Ολάντ. Σε δημοσκόπηση της Le Monde, το 87% απαντά ότι περιμένει έναν πραγματικό ηγέτη για να βάλει τάξη στη χώρα!

Στη γωνία περιμένει και η Goldman Sachs. Οικονομολόγος της διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η οικονομία της Γαλλίας θα πρέπει να γίνουν περικοπές κατά 30% στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Αργά ή γρήγορα ο Ολάντ θα αναγκαστεί κι αυτός να γευτεί το πικρό ποτήρι της πραγματικότητας. Ανίσχυρος και ανήμπορος να αλλάξει προς το καλύτερο την κατάσταση, θα ολοκληρώσει τη στροφή των 180 μοιρών που έχει κάνει σε πολλά πράγματα απ’ όσα υποστήριζε προεκλογικά – όπως για παράδειγμα ότι θα επιβάλλει πρόστιμα σε όσες κερδοφόρες εταιρίες ανακοινώνουν απολύσεις -και θα αναγκαστεί να εφαρμόσει κατά γράμμα το γερμανικό πακέτο δημοσιονομικής ορθοδοξίας.

Όπως του υπενθυμίζουν συνεχώς οικονομικοί αναλυτές, εάν θέλει να επιβιώσει πολιτικά και να αποτρέψει μια χρεοκοπία της χώρας, θα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να επιτεθεί στις «ιερές αγελάδες» των Σοσιαλιστών: Στο 35ωρο και τα εργασιακά, στις συντάξεις, στο κόστος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, στο ύψος των αποζημιώσεων των ανέργων.

Ο πραγματικός, λοιπόν, πόλεμος που περιμένει τον Ολάντ είναι στη Γαλλία!

Keywords
Τυχαία Θέματα