Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται…. Πλανητάρχης (Live)

18:27 20/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Όλα τα βλέμματα είναι στραμένα στην Ουάσιγκτον όπου ο Ντοναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα ηνία του…Πλανήτη
Oρκίζεται ως 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η ανάληψη των καθηκόντων του περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων και τελετών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από χθες, με την ορκωμοσία του να πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον στις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Με ευχαριστίες προς τον αμερικανικό λαό αποχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα για τελευταία φορά από το Οβάλ Γραφείο και στη συνέχεια μαζί εμ τη Μισέλ υποδέχτηκαν τον Ντόναλντ

Τραμπ και τη σύζυγο του, Μελάνια, που έφτασαν στον Λευκό Οίκο, για το καθιερωμένο τσάι.

Στο Καπιτώλιο έφτασε η Χίλαρι Κλίντον συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, Μπιλ Κλίντον.


Παρών στην τελετή θα είναι και ο Μπέρνι Σάντερς, όπως και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους

Στο μεταξύ έντονα επεισόδια εκδηλώνονται στους δρόμους της Ουάσιγκτoν.
Μαυροντυμένοι διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την επικείμενη ορκωμοσία του ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και παρμπρίζ αυτοκινήτων.


Οι διαδηλωτές, που κρατούν μαύρες σημαίες, έσπασαν μεταξύ άλλων και τη γυάλινη πρόσοψη υποκαταστήματος της Bank Of America.

Το πρόγραμμα της ορκωμοσίας

18.30: Εναρκτήριες ομιλίες. Ακολουθεί η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στα νέα καθήκοντά του από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας.

19.00 (ώρα Ελλάδας, 12.00 ακριβώς ώρα Ουάσινγκτον): Ορκίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ από τον δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς. Ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκείνη στην οποία ορκίστηκε ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του δώρισε η μητέρα του το 1955. Κατόπιν ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Μια νεαρή σοπράνο, η 16χρονη Τζάκι Ιβάντσο, θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο.

19.30: Λήξη της τελετής. Τηρώντας την παράδοση, ο Τραμπ και ο Πενς θα γευματίσουν στο Κογκρέσο.

21.30: Ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρός του θα παρακολουθήσουν μια στρατιωτική παρέλαση μπροστά στο Καπιτώλιο.

22.00-24.00: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μάικ Πενς διασχίζουν τα 2,4 χιλιόμετρα της Λεωφόρου Πενσιλβάνια που συνδέει το Καπιτώλιο με τον Λευκό Οίκο, ακολουθούμενοι από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Compare the crowds: 2009 inauguration at left, 2017 inauguration at right.#Inauguration pic.twitter.com/y7RhIR2nfC

— Binyamin Appelbaum (@BCAppelbaum) 20 Ιανουαρίου 2017

Σάββατο, 21 Ιανουαρίου

Από τις 02.00 μέχρι τις 6.00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και οι σύζυγοί τους θα παραστούν σε τρεις επίσημους χορούς, δύο στο Συνεδριακό Κέντρο Γουόλτερ Ι. Ουάσινγκτον και ο τρίτος στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής. Σε όλη την πρωτεύουσα θα οργανωθούν επίσης και άλλοι χοροί, περισσότερο ή λιγότερο επίσημοι.

17.00-18.00 (ώρα Ελλάδας): Ο πρόεδρος Τραμπ και ο αντιπρόεδρος Πενς θα παραστούν στην Τελετή της Οικουμενικής Προσευχής, στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Keywords
Τυχαία Θέματα