Γιάννης Κότσιρας: Οι πρωθυπουργοί δε δικαιούνται να έχουν αυταπάτες

17:08 20/1/2017 - Πηγή: Aixmi



Ευγενικός με μεστό λόγο και πολιτική άποψη, ο Γιάννης Κότσιρας μίλησε για όλα, αποκαλύπτοντας άγνωστα σημεία της ζωής του. Φύση αισιόδοξος άνθρωπος διανύει την πιο όμορφη κι ευτυχισμένη περίοδο της ζωής του, δίπλα στην σύζυγό του, που -όπως λέει- δεν θα υπήρχε καλύτερη και τραγουδάει στον μονάκριβο γιο του, το αγαπημένο του τραγούδι -το οποίο, μάλιστα, έχει διαλέξει ο μικρός!

Θεωρεί ιστορική τη συνεργασία του με Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιώργο Νταλάρα και Γιάννη

Ζουγανέλη, στην Ακτή Πειραιώς, και τονίζει ότι οι εμφανίσεις τους θα παραταθούν, λόγω μεγάλης προσέλευσης κοινού! Δεν του αρέσουν καθόλου οι ταμπέλες και δεν θεωρεί τον εαυτό του έντεχνο καλλιτέχνη.

Στη συζήτηση μού είπε, ακόμη, πώς έγινε τραγουδιστής και ποιος ήταν ο άνθρωπος που τον πήγε στην Ευανθία Ρεμπούτσικα και στην Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Παραδέχεται ότι ψήφισε Σύριζα την πρώτη φορά μόνο, ενώ θεωρεί πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλές προθέσεις, ωστόσο σημειώνει ότι έκανε δύο σημαντικά λάθη.

Μ.Σ Σας βλέπουμε φέτος σε ένα επιτυχημένο μουσικό σχήμα, που για τους περισσότερους θεωρείται η συνεργασία της χρονιάς, στην Ακτή Πειραιώς, με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, τον Γιώργο Νταλάρα και το Γιάννη Ζουγανέλη. Λίγα λόγια γι’ αυτήν την συνεργασία.

Γ.Κ «Είναι μια ιστορική συνεργασία, θα έλεγα και λόγω της ύπαρξης του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και λόγω του αγαπητού συγκεντρωμένου ρεπερτορίου κι από τους 3 καλλιτέχνες-τραγουδιστές. Ταυτοχρόνως υπάρχει η παρουσία του Γιάννη Ζουγανέλη, με τον σχολιασμό του στην καθημερινότητά μας και το γέλιο και την σατιρική του διάθεση και την πρότασή μας όσον αφορά στα νέα πρόσωπα την Idra Kayne. Μία soul funk τραγουδίστρια με πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και εξαιρετικής ποιότητας παιδί. Είναι συνεργασία που δεν περίμενα ποτέ να γίνει, αλλά τώρα που έγινε είμαι πολύ περήφανος που ανήκω σε αυτήν και συνετέλεσα στην δημιουργία της.»

Μ.Σ Είχατε συνεργαστεί άλλη φορά με τους συγκεκριμένους καλλιτέχνες;

Γ.Κ «Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια. Με τον Γιώργο Νταλάρα είναι η πρώτη φορά, όπως και με τον Γιάννη Ζουγανέλη».

Μ.Σ Τα επόμενα σχέδιά σας μετά την Ακτή Πειραιώς;

Γ.Κ «Υπάρχει ένας δίσκος που μόλις έχει κυκλοφορήσει με τίτλο «Ο ψεύτης καιρός’’, από τον οποίο ήδη έχουν αγαπηθεί τραγούδια, με πρώτο και κυρίαρχο το ‘’Κάθε φορά’’ και ταυτοχρόνως το «Ποιο παραμύθι να βρω’’. Μετά την Ακτή Πειραιώς, το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση αυτού του δίσκου σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε μέρη εκτός».

Στη δουλειά μου δουλεύουμε 15 φορές περισσότερο και βγάζουμε 100 φορές λιγότερα

Μ.Σ Είστε από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. Έχετε τις ανάλογες απολαβές;

Γ.Ζ «Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι κάτι παρά πολύ σχετικό. Ο καθένας κρίνει τις απολαβές του, με βάση τον τρόπο ζωής του. Μπορώ να πω ότι είμαι παρά πολύ ευχαριστημένος, κάνω μία ζωή χωρίς πολλές στερήσεις –με στερήσεις μεν, αλλά όχι πολλές-οπότε δε θεωρώ ότι πρέπει να σκέφτομαι κάτι άλλο. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που έχω»

Μ.Σ Γνωρίζουμε ότι η κρίση έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα επαγγέλματα, μαζί και το δικό σας. Εσείς αποκτήσατε χρέη;

Γ.Κ «Δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς χρέη. Φυσικά κι έχω χρέη, τα οποία κουβαλάω από το παρελθόν όπως οι περισσότεροι, και στα οποία είναι παρά πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθω και για τα οποία παλεύω σκληρά. Όμως, δεν θα παραπονεθώ. Και το λέω αυτό με την έννοια ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους ήρθε ο ουρανός σφοντύλι, που άλλαξε όλη τους η ζωή. Εγώ στενοχωριέμαι γι αυτό που έχει συμβεί στη δική μου τη δουλειά -δουλεύουμε 15 φορές περισσότερο για να βγάζουμε 100 φορές λιγότερα- αλλά δεν μου αρέσει να μιζεριάζω. Έχουμε την ευκαιρία μέσω της Τέχνης να μιλάμε, να εκτονωνόμαστε και να συμπαρασύρουμε με την καλή μας διάθεση τους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μου που υποφέρουν πραγματικά, Αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να παραπονούνται. Εγώ δεν έχω αυτό το δικαίωμα».

Μ.Σ Ανήκετε, αν βάλουμε ταμπέλες πράγμα που δεν μου αρέσει, στους έντεχνους καλλιτέχνες. Εσείς κάνετε αυτόν τον διαχωρισμό για τον εαυτό σας;

Γ.Κ «Το αρνιέμαι αυτό. Θεωρώ ότι το έντεχνο, σαν είδος τραγουδιού, είναι κάτι το οποίο το εμπνεύστηκε ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης σε μία εποχή που ήθελαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από ένα άλλο είδος μουσικής. Εγώ θέλω να ανήκω σε αυτούς τους καλλιτέχνες που έχουν εκφράσει το καλό ελληνικό τραγούδι -και με κύρια βάση μου το λαϊκό τραγούδι. Έχω βαρεθεί να ακούω για το έντεχνο και το θεωρώ, πλέον, ανούσιο. Το χρησιμοποιούμε -και κυρίως εσείς οι δημοσιογράφοι- προς χάριν λόγου και για να διευκολύνουμε τις συζητήσεις. Εκτός από την Αλεξάνδρεια, που ήταν το πρώτο μου τραγούδι, όλα τα άλλα θα μπορούσε εύκολα κανείς να τα κατατάξει σε εντελώς διαφορετικούς χώρους. Όπως στην ποπ μουσική, στο λαικό τραγούδι, στη ροκ σκηνή. Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες».

Μ.Σ Πώς σας φαίνεται όταν τραγούδια μεγάλων και σπουδαίων καλλιτεχνών ερμηνεύονται στα μπουζούκια από νεαρούς τραγουδιστές και νεαρές τραγουδίστριες;

Γ.Κ «Καλά κάνουν. Τα τραγούδια, όταν αγαπιούνται, πρέπει να αγαπιούνται από όλους. Ο κόσμος και ειδικά οι νεότεροι τραγουδιστές και οι θαμώνες που πηγαίνουν και ακούνε, δεν βάζουν ταμπέλες στα τραγούδια. Το καλό τραγούδι είναι αυτό που αρέσει στον κόσμο. Στον κόσμο ανήκουν και οι νεότεροι τραγουδιστές που, είτε θα εμφανιστούν στα μπουζούκια, είτε στις μουσικές σκηνές είτε στα θέατρα, είτε σε συναυλίες. Τα τραγούδια από την ώρα που φεύγουν από τον δημιουργό τους, ανήκουν σε όλους μας».

Μ.Σ Παρακολουθείτε τηλεόραση;

Γ.Κ «Ελάχιστα πράγματα, αλλά δεν είμαι τελείως ανενημέρωτος»

Μ.Σ Τι γνώμη έχετε για τα talents shows;

Γ.Κ «Τα talents show είναι τηλεοπτικά σόου τα οποία αποφέρουν υψηλές τηλεθεάσεις στα κανάλια, ειδικά αυτήν την εποχή που τις έχουν μεγάλη ανάγκη. Η διαφωνία μου με τα talents show έγκειται στο τι προσδοκίες έχουν τα παιδιά από αυτά. Αν είχαν την ωριμότητα κάποια παιδιά να δουν στην ιστορία τα τελευταία 10 χρόνια, να δουν πόσοι τραγουδιστές έχουν περάσει και πόσοι εντέλει έχουν μείνει, σίγουρα θα αντιμετώπιζαν με περίσκεψη όλο το θέμα. Ζούμε σε εποχή ανυπαρξίας της δισκογραφίας. Όταν ξεκινούσα εγώ υπήρχαν κυνηγοί ταλέντων, παραγωγοί που γυρνούσαν τα μαγαζιά και μόλις άκουγαν έναν καλό τραγουδιστή τον άρπαζαν και τον έβγαζαν στην επιφάνεια. Αυτό δεν υπάρχει. Τα παιδιά που αισθάνονται ότι έχουν να πουν κάτι, πρέπει να βρουν διέξοδο. Αυτή η διέξοδος σε κάποιες περιπτώσεις πιο συνεσταλμένων παιδιών γίνεται μέσω του ίντερνετ και σε άλλες περιπτώσεις μέσω της τηλεόρασης, που έχει έρθει να καλύψει το κενό -της ανυπαρξίας, δηλαδή, των κυνηγών ταλέντων».

Μ.Σ Θα πηγαίνατε σε κριτική επιτροπή ενός talent show; Σας έχει γίνει πρόταση;

Γ.Κ «Μου έχουν γίνει στο παρελθόν παρά πολλές προτάσεις. Δεν είμαι αρνητικός. Δεν ήμουν, για την ακρίβεια, ποτέ αρνητικός. Απλά θέλω να τηρούνται κάποιες ηθικές αξίες απέναντι στα παιδιά που έρχονται . Από την ώρα που θα τηρούνται, σαφώς και δεν έχω καμία αντίρρηση».

Δεν υπάρχει χώρος για να απορροφήσει τα ταλέντα από τα talent shows

Μ.Σ Θεωρείτε ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει τέτοιους είδους καλλιτέχνες που βγαίνουν από τα σόου αυτά;

Γ.Κ «Όχι, δεν μπορεί. Διάβασα τις προάλλες ότι τηρουμένων των αναλογιών εμείς βγάζουμε περισσότερα ταλέντα, από talents show, από όσα βγάζει η Αμερική. Κι αυτό είναι δυσανάλογο. Δεν υπάρχει αυτή η αγορά. Υπάρχει, όμως, η αγορά της τηλεθέασης. Ο κόσμος έχει ανάγκη να κάθεται στην τηλεόραση, να βλέπει αυτά τα παιδιά που πιστεύουν ότι έχουν ταλέντο. Εκεί υπάρχει αγορά. Στην πραγματική όμως ζωή , στην πραγματική αγορά της μουσικής, δεν υπάρχει χώρος»

Μ.Σ Εσείς αν αρχίζατε από την αρχή θα πηγαίνατε σε αυτά τα σόου;

Γ.Κ «Εγώ δεν πίστευα ποτέ ότι έχω κάτι που να ξεχωρίζει. Άλλωστε, δεν μπορείς να το κρίνεις και ο ίδιος τις περισσότερες φορές, οπότε δεν θα τολμούσα. θυμάστε ότι . εκείνη την εποχή υπήρχε το «Να η ευκαιρία». Δεν πήγα σε αυτό. Κι όταν ξεκίνησα να τραγουδάω, δεν επιδίωκα να γίνω τρανός και να τραγουδάω. Δεν είχα αυτήν τη φιλοδοξία. Αυτό ήρθε από κάποιον κυνηγό ταλέντων, ο οποίος λέγεται Άγγελος Σφακιανάκης, ο οποίος με πήρε και με πήγε και στην Ευανθία Ρεμπούτσικα και στην Ελευθερία Αρβανιτάκη τότε, κι έτσι ξεκίνησαν όλα».

Μ.Σ Παρόλα αυτά έχετε παρακολουθήσει κάποιο από αυτό όπως για παράδειγμα το Rising Star ή το Voice;

Γ.Κ «Ομολογώ ότι δεν μπορώ να τα παρακολουθήσω γιατί εργάζομαι εκείνες τις ώρες. Έχει κλέψει το μάτι μου μέσω του you tube ή του ίντερνετ κάποιες αναμεταδόσεις, αλλά να πω ότι έχω παρακολουθήσει για να κρίνω, όχι δεν το έχω κάνει».

Μ.Σ Αυτό που βλέπουμε σε αυτά τα show κατά πλειοψηφία είναι ότι τα νεαρά παιδιά που πηγαίνουν τραγουδούν ξένα τραγούδια. Κάποιοι συνάδελφοί σας θεωρούν ότι αυτό δεν είναι πολύ καλό γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένα μαγαζιά που τα ακούσματα είναι στα ελληνικά. Και το κοινό αυτά θέλει. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Γ.Κ «Πιστεύω ότι τα νέα παιδιά ακούν αυτό που τους αρέσει. Άρα δεν θα πρέπει να ψάχνουμε την αιτία στα παιδιά που επιλέγουν να ακούσουν κάτι, αλλά στο γιατί δεν ακούν ελληνική μουσική. Και προφανώς αυτό που προκαλεί στα παιδιά την ανάγκη να ακούσουν ξένα και να μάθουν ξένα τραγούδια, είναι ότι δεν τους αρέσουν τα ελληνικά. Άρα, το λάθος δεν είναι των παιδιών. Είναι ημών των καλλιτεχνών που προφανώς βγάζουμε μουσικές που δεν αρέσουν στα νέα παιδιά».

Μ.Σ Βλέπουμε παντού γύρω μας την κρίση. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι στα χρόνια που είναι στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας , τα πράγματα χειροτέρεψαν. Ποια είναι η δική σας γνώμη;

Γ.Κ «Σε ποιο επίπεδο χειροτέρεψαν»;

Μ.Σ Για παράδειγμα στην υπερφορολόγηση.

Γ.Κ «Από την ώρα που θεωρήσαμε ως Έλληνες ότι θέλουμε μνημόνια και την Ευρώπη με τη μορφή που έχει πάρει, δηλαδή την ιμπεριαλιστική, δε νομίζω ότι είναι κάτι το μη αναμενόμενο. Ναι είναι σκληρό, ναι είναι ανυπόφορο, ναι είναι καταστροφικό, αλλά είναι και λίγο επιλογή μας. Όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ¨εγώ θα σε βάλω στα μνημόνια, θα συνεχίσω αυτήν την πολιτική, θα συνεχίσω να σε φορολογώ και να σε καταπιέζω¨, κι εσύ τον ψηφίζεις…υπό αυτήν την έννοια σαφώ ς χειροτέρεψαν τα πράγματα, τα δύο τελευταία χρόνια, και θα χειροτερέψουν και τα επόμενα 10 χρόνια. Κι ο Τσίπρας να μην είναι πάνω και να βγει, ας πούμε ο Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος, εφόσον ακολουθήσουν την ίδια πολιτική, φυσικά θα χειροτερεύει η ζωή».

Μ.Σ Αναφέρθηκα στον Αλέξη Τσίπρα, γιατί ήταν ο μόνος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, ο οποίος προτού εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, έταξε πράγματα τα οποία τελικά δεν έκανε.

Γ.Κ «Δεν ήταν ο μόνος που το έκανε αυτό. Όλοι το έκαναν. Θυμάμαι τον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο θεωρώ από τους πιο εργατικούς που πέρασαν, να είναι αντιμνημονιακός πριν. Κι αυτός για να σκίσει τα μνημόνια φώναζε. Μέσα σε μία νύχτα έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών. Το ίδιο έκανε κι ο Τσίπρας. Το ίδιο έκαναν οι περισσότεροι. Δεν έχω καμία αντίρρηση ότι αυτό που ζούμε είναι βίαιο, και δυστυχώς το χειρότερο όλων και με την σφραγίδα αυτή τη φορά του νεότερου, του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι μάθαμε να συνηθίσουμε την ιδέα ότι τα ψέματα είναι αυτά που πρέπει να ψηφίζουμε».

Ψήφισα Τσίπρα μια φορά, μετά το δημοψήφισμα όχι

Μ.Σ Εσείς πιστέψαμε τον Αλέξη Τσίπρα;

Γ.Κ «Είχα τις επιφυλάξεις μου. Την πρώτη φορά μπορώ να πω ότι τον ψήφισα, τη δεύτερη όχι. Μόλις είδα ότι το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ κατάλαβα ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι που δεν ορίζεται από τον ίδιο. Εγώ θεωρώ γενικότερα στην πολιτική μας ότι δεν είναι πρόβλημα κομμάτων. Από κόμματα έχουμε πολλά. Το πρόβλημά μας είναι τα πρόσωπα. Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουμε ικανά πρόσωπα να διαχειριστούν την τόσο μεγάλη κρίση».

Μ.Σ Απλά οι περισσότεροι έδωσαν την ψήφο τους στον Τσίπρα γιατι θεώρησαν ότι ήταν ένας νέος άνθρωπος που δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν με σκάνδαλα, όπως οι παλαιότεροι πολιτικοί, και θα μπορούσε να πετύχει πολεμώντας. Πράγμα που διαψεύστηκε στο τέλος.

Γ. Κ « Όλοι διαψευστήκαμε. Και οι ίδιοι διαψεύστηκαν. Εγώ δεν έχω ξανακούσει πρωθυπουργό να λέει ‘’ είχαμε αυταπάτες ‘’. Θα επαναλάβω αυτό που είχε πει ο Μίλτος Πασχαλίδης. Ο λαός επιτρέπεται να έχει αυταπάτες , οι πρωθυπουργοί ποτέ. Οι διοικητές μιας χώρας δεν επιτρέπεται να έχουν αυταπάτες. Όταν είσαι στον πόλεμο, γιατί μιλάμε για μια εμπόλεμη κατάσταση, ο στρατιώτης μπορεί να μην έχει συνολική εικόνα, ο διοικητής του τάγματος όμως δεν επιτρέπεται να μην ξέρει ποιος είναι ο αντίπαλος».

Ο Σύριζα είναι καθαρά μνημονιακός -Όσοι είχαν άλλη γνώμη έφυγαν

Μ.Σ Θεωρείτε ότι μπορεί να έφταιξαν οι συνεργάτες του;

Γ.Κ «Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ήμουν στην κυβέρνηση κι ούτε παρακολουθούσα ιδιαίτερα τα πράγματα. Θεωρώ ότι υπήρξε μία ομάδα αρχικά, η οποία στήριζε την ιδέα της απεμπλοκής από τα μνημόνια. Για κάποιο λόγο που ξέρουν καλύτερα μέσα στον Σύρζα, αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο -έτσι έφυγαν οι περισσότεροι. Είτε λέγονταν Βαρουφάκης, είτε Κωνσταντοπούλου είτε Λαφαζάνης. Έφυγαν όσοι πίστευαν ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η Ελλάδα μέσα στα μνημόνια. Απέμεινε ένας ΣΥΡΙΖΑ καθαρά μνημονιακός».

Μ.Σ Θα μπορούσε όμως η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν και συνεχίζει και βρίσκεται; Δε θα σήμαινε αυτό μία μεγάλη καταστροφή;

Γ.Κ «Εννοείται μεγαλύτερη από αυτή που ζούμε»;

Μ.Σ Ναι

Γ.Κ «Δεν το ξέρω. Αν είχαμε φύγει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από το 2010 που έπεσε η πρώτη φορά στο τραπέζι το δημοψήφισμα, δεν ξέρω αν σήμερα θα υπήρχαν άνθρωποι στο δρόμο, που χάνουν τα σπίτια τους και ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια. Δεν ξέρω αν έχουμε φτάσει στον πάτο, αλλά θα τον φτάσουμε παρά πολύ σύντομα. Νομίζω ότι ζούμε μία πολύ πολύ μεγάλη καταστροφή. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα ήταν μεγαλύτερη αν ήμασταν εκτός Ευρώπης. Δεν είμαι ούτε πολιτικός αναλυτής, ούτε οικονομολόγος ούτε τίποτα»

Ο Τσίπρας δεν πίστεψε στους Έλληνες

Μ.Σ Ποια πιστεύετε ότι είναι τα λάθη του πρωθυπουργού;

Γ.Κ «Το μεγαλύτερο λάθος του είναι ότι δεν πίστεψε το λαό του. Το λαό της Ελλάδας, τους Έλληνες. Δεν τον εμπιστεύτηκε. Και το χειρότερο είναι ότι μέσα στη θητεία αυτών των 2 ετών επιβεβαίωσε, δυστυχώς, τους χειρότερους ισχυρισμούς των αντιπάλων του. Αυτά τα δύο είναι τα μεγαλύτερά του λάθη. Και πάλι σας λέω δεν ξέρω τι επιλογές είχε, τι πιέσεις δέχθηκε. Θυμάμαι τον Γιώργο Παπανδρέου να βγαίνει στις Βρυξέλλες κατάχλωμος και να ζητάει δημοψήφισμα, θυμάμαι τον Σαμαρά να βγαίνει με το μάτι του προβληματικό, θυμάμαι τον Τσίπρα να βγαίνει με έρπη και κρίσεις πανικού. Δεν ξέρω τι τους συμβαίνει εκεί πέρα που πηγαίνουν. Προφανώς δέχονται κάποιες πιέσεις που χρειάζεται να έχεις πολύ μεγάλο σθένος για να ανταπεξέλθεις απέναντι σε αυτούς -και απ΄ό,τι φαίνεται οι δικοί μας πολιτικοί δεν το έχουν».

Μ.Σ Και μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας έταξε πολλά για να βγει στην κυβέρνηση σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τον ελληνικό λαό, που είχε ανάγκη να πιστέψει. Θεωρείτε ότι εννοούσε αυτά που έλεγε πως θα κάνει ή ήξερε καλά το βρώμικο παιχνίδι της πολιτικής;

Γ.Κ «Πιστεύω ότι οι καλές προθέσεις υπήρχαν. Τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω. Απλά δεν υπήρξε πολιτικό σθένος και σωστή αυτοκριτική, έτσι ώστε να πει ότι ¨ναι, έκανα λάθος¨. Δεν ξέρω τι συμβαίνει όταν πηγαίνουν στις Βρυξέλλες οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί μας. Προσωπικά, πάντως, αν ανέβαζα μία παράσταση που δεν ήταν καλή, δεν θα τη συνέχιζα. Δεν γίνεται να είσαι πρωθυπουργός παντός καιρού».

Ο πρωθυπουργός έπρεπε να είχε παραιτηθεί πριν από τις δεύτερες εκλογές

Μ.Σ Θεωρείτε ότι θα ήταν καλύτερο να είχε παραιτηθεί;

Γ.Κ «Πριν από τις εκλογές. Όταν βγήκε από τις Βρυξέλλες κι ήξερε την όλη εικόνα, πιστεύω ότι έπρεπε να πει «λοιπόν μάγκες, αυτά που θέλουν δεν μπορούν να γίνουν, δεν μπορούμε εμείς να εφαρμόσουμε αυτήν την πολιτική, ας αφήσουμε αυτούς που ξέρουν να κάνουν τη δουλειά του νεοφιλελεύθερου καλύτερα από μένα». Γιατί αυτή τη στιγμή αυτό έχουμε. Έχουμε κάποια πρόσωπα τα οποία ιδεολογικά είναι αντίθετα στον νεοφιλελευθερισμό, αλλά τα εφαρμόζουν. Είναι σαν να βάζεις έναν ποδοσφαιριστή να παίζει μπάσκετ. Ε, δε θα το κάνει ποτέ σωστά»

Μ.Σ Έχετε αποφασίσει τι θα ψηφίσετε;

Γ.Κ «Δυστυχώς όχι. Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανείς που να με καλύπτει και να μπορεί να με πείσει, πλέον. Μία πολύ μεγάλη ζημιά που έγινε την τελευταία 5ετία, και βάζω μέσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, είναι ότι η πολιτική σκηνή έχασε εντελώς όποια αξιοπιστία της είχε απομείνει. Βλέπεις ακόμη και στο ίντερνετ και στα σχόλια, το μίσος που έχει η κοινωνία απέναντι στους πολιτικούς».

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα

Μ.Σ Πιστεύετε ότι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εκλεχθεί πρωθυπουργός , δε θα αλλάξουν τα πράγματα;

Γ.Κ «Πιστεύω ότι θα είναι ακόμη χειρότερα. Με τη μόνη διαφορά ότι αυτοί θα πιστεύουν αυτό που κάνουν. Δηλαδή, όταν θα βγαίνουν και θα λένε ¨εμείς θα πάμε τις συντάξεις στα 250 ευρώ¨, θα το κάνουν με χαρά και θα ξέρουν και τον τρόπο. Αυτοί δεν ξέρουν ούτε τον τρόπο ούτε το κάνουν με χαρά, οπότε θα γίνει ακόμη χειρότερο το σκηνικό».

Μ.Σ Τι έφταιξε στην Ελλάδα και δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα; Έχουμε ακόμη τους ανθρώπους να ψηφίζουν με βάση ποιος πολιτικός θα βολέψει το παιδί του, το εγγόνι του στο δημόσιο.

Γ.Κ «Έτσι έχουμε μεγαλώσει γενιές και γενιές. Δυστυχώς, οι παλαιότεροι πολιτικοί που θαύμαζα πολύ για το πολιτικό τους σθένος, μιλάω για τον μεγάλο τον Καραμανλή και τον μεγάλο Παπανδρέου είχαν μεγάλες ευκαιρίες να αλλάξουν το ελληνικό κράτος προς το καλύτερο. Πράγμα που δεν έκαναν. Αντιθέτως, μπήκαν στη διαδικασία της ρουσφετολογίας, της οικογενειοκρατίας, του πελατειακού κράτους. Το ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι νεότεροι. Αν δεν υπήρχε αυτό, δεν θα τους ψήφιζε ο κόσμος. Οπότε, κάπως έτσι εκπαιδεύτηκαν γενιές ανθρώπων. Χάσαμε τον πολιτικό μας πολιτισμό δυστυχώς, τον πολιτισμό μας, και εντέλει τώρα χάνουμε και τον εαυτό μας. Αυτό έχει συμβεί».

Το βασικό πρόβλημα του Mega είναι οι ιδιοκτήτες του

Μ.Σ Το Mega διανύει τη χειρότερη περίοδό του και κάποιοι ρίχνουν το φταίξιμο αποκλειστικά και μόνο στους ιδιοκτήτες του. Άλλοι πάλι λένε ότι ήταν το κανάλι της διαπλοκής και ήταν φυσικό επακόλουθο. Ποια είναι η γνώμη σας;

Γ.Κ «Έχοντας μιλήσει με αρκετούς εργαζόμενους από το Mega γνωρίζω ότι το κανάλι είχε πρόβλημα αρκετά χρόνια. Και πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα ξεκινάει από τους ιδιοκτήτες του. Κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου καλό. Οι ιδιοκτήτες και του συγκεκριμένου καναλιού -και φοβάμαι πολλών άλλων καναλιών- το αντιμετωπίζουν καθαρά κερδοσκοπικά και δεν ασχολούνται καθόλου με τους ανθρώπους που παλεύουν και πασχίζουν μέσα σε αυτά τα κανάλια. Θυμάμαι σαν τώρα έξω από τα γραφεία του Mega διαδηλώσεις ηθοποιών, δημοσιογράφων, τεχνικών, γιατί ήταν απλήρωτοι χρόνια πριν. Δεν πιστεύω ότι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να παρεμβαίνει το κράτος.Γιατί στο τέλος πάλι οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν. Θα την βγάζουν δηλαδή καθαρή αυτοί που χρωστάνε -οι ιδιοκτήτες, δηλαδή- οι εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι και στο τέλος θα επιβιώνει μία κατάσταση προβληματική για χρόνια».

Μ.Σ Οι περισσότεροι λένε ότι δεν γίνεται, κάθε φορά, αυτοί που χρωστούν να φορτώνουν χρέη στους υπόλοιπους.

Γ.Κ «το χειρότερο είναι ότι οι ιδιοκτήτες όλων των μεγάλων καναλιών έχουν τα περισσότερα χρήματα και τις μεγαλύτερες περιουσίες, σχεδόν ανήκουν στην 20αδα ή στην 30αδα του κόσμου. Δεν είναι δυνατόν να μη δίνουν τα 500 ευρώ στον κάμεραμάν και ταυτοχρόνως να αγοράζουν βίλες και δεν ξέρω τι άλλο και να βγάζουν τα λεφτά τους έξω και να ζητάνε από το κράτος να τα πληρώσει. Δηλαδή, ποιος θα την πληρώσει; Εγώ πάλι, εσείς, ο καθένας μας. Δε γίνεται αυτή η ιστορία. Γιατί να υπάρχει διαφορά για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον ιδιοκτήτη του Mega κι από το πώς θα αντιμετωπίσουμε τον ιδιοκτήτη ενός περιπτέρου που του κλείνει η δουλειά γιατί έχασε την πελατεία του από την κρίση; Γιατί εκεί δεν παρεμβαίνει το κράτος; Και πρέπει να παρέμβει στο Mega και σε κάθε Mega. Ας μην το προσωποποιούμε.

Μ.Σ Πριν 4 μήνες περίπου γίνατε πατέρας για πρώτη φορά κι αποκτήσατε ένα αγοράκι. Πώς πήρατε αυτήν την απόφαση και τι σας πρόσφερε σε προσωπικό επίπεδο η πατρότητα;

Γ.Κ «Αυτό δεν είναι κάποια απόφαση που παίρνεις. Είναι κάτι που έρχεται. Δηλαδή, δε λες » τώρα το θέλω» και γίνεται. Είναι κάτι που έρχεται στην πορεία. Ιδιαίτερα όταν βλέπεις τον άνθρωπο που σε εμπνέει. Αυτά είναι που άλλαξαν στη ζωή μου, ζω την καλύτερη φάση της ζωής μου, έχω τον καλύτερο άνθρωπο που θα μπορούσα να είχα δίπλα μου, κι όλα αυτά δημιούργησαν την πιο ωραία οικογένεια. Παρότι είναι μία πολύ δύσκολη εποχή αυτά και μόνο γεννούν μία μεγάλη αισιοδοξία. Τουλάχιστον σε μένα».

Μ.Σ Ποιο είναι το τραγούδι που αφιερώνετε στον μικρό;

Γ.Κ «Το διάλεξε μόνος του. Εγώ τουλάχιστον, για κάποιο λόγο, όταν τραγουδάω το κάθε φορά έχω συνεχώς την εικόνα αυτού, δηλαδή ότι κάθε φορά που νιώθω ότι όλα γύρω μου τελειώνουν, που τελειώνει ο κόσμος, που υπάρχει καταστροφή, βλέπω το χέρι του, βλέπω τη φάτσα του βλέπω τη γυναίκα μου, βλέπω την οικογένειά μου και παίρνω δυνάμεις για να συνεχίσω για την επόμενη φορά».

Μ.Σ Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ελαττώματά σας και ποια τα προτερήματά σας;

Γ.Κ « Μην με παρεξηγήσετε αλλά θεωρώ ότι για να κάνει κάτι τέτοιο κάποιος και να μιλήσει για τον εαυτό του πρέπει να είναι εγωπαθής. Δεν ειμαι εγωπαθής και δεν μπορώ να μιλάω για τον εαυτό μου, ορίστε ένα ελάττωμα. (γελάει) Δεν είμαι, δηλαδή, από τους ανθρώπους που κάθομαι στον καθρέφτη και με βρίζω ή με θαυμάζω.»

Μ.Σ Όταν σας ανακοίνωσε η σύζυγός σας ότι είναι έγκυος, πώς αντιδράσατε;

Γ.Κ «Τίποτα, απλώς δάκρυσα από τη χαρά μου. Δεν έκανα κάτι περισσότερο. Αμέσως γύρισε ένα κουμπί που έλεγε οκ, τώρα αλλάζει η ζωή».

Μ.Σ Αισιόδοξος ή απαισιόδοξος; Ποια είναι η στάση ζωής σας;

Γ.Κ «Εγώ είμαι από φύση αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω πάντα στη βελτίωση των πραγμάτων. Πιστεύω πάντα πως, όσο και να σκοτεινιάζει έξω όσο και να βαραίνει, υπάρχει πάντα ένας λόγος που γίνεται αυτό. Είναι για να δω καλύτερα την επόμενη μέρα».

Πέρασα κατάθλιψη το 2011, αλλά τη νίκησα μόνος μου

Μ.Σ Κατάθλιψη. Έχετε περάσει ποτέ;

Γ.Κ «Έχω περάσει κάποια στιγμή, αλλά την πολέμησα μόνος μου, και δεν είναι κάτι το οποίο με σημάδεψε. Κάποιες στιγμές που αισθάνεσαι ότι όλα έχουν καταρρεύσει κι ότι δεν σ΄ αγαπάει κανείς, δε σε θέλει κανείς και δεν τα πας καλά με τον εαυτό σου, τότε είναι μία δύσκολη κατάσταση. Έχω περάσει μία τέτοια δύσκολη φάση το 2011, αλλά την ξεπέρασα μόνος μου κι είμαι μια χαρά»

Μ.Σ Είχατε εξαρτήσεις στη ζωή σας;

Γ.Κ «Έχω το τσιγάρο, είναι η μόνη μου εξάρτηση, που σιγά σιγά προσπαθώ να την αποβάλλω κι αυτήν».

Μ.Σ Φοβάστε το θάνατο και τα γηρατειά;

Γ.Κ «Καθόλου, τις αρρώστιες φοβάμαι. Τον θάνατο καθόλου, τον πόνο φοβάμαι. Ιδιαίτερα για τους άλλους τους ανθρώπους που αγαπώ, δε θέλω να βλέπω ανθρώπους να υποφέρουν καθόλου. Επίσης, γιατί να φοβηθώ τα γηρατειά; Τα γηρατειά έχουν σοφία, έχουν ηρεμία, έχουν γνώση, έχουν πολύ θετικά πράγματα όχι μόνο αρνητικά. Η κάθε ηλικία έχει τα καλά και τα άσχημά της».

Μ.Σ Τελευταία με μία δήλωσή σας έγινε ντόρος για το αν θέλετε να ασχοληθείτε με την υποκριτική. Σας έχουν γίνει προτάσεις;

Γ.Κ «Με ρώτησαν αν θα ενδιέφερε να ασχοληθώ με το θέατρο. Κι είπα ότι η υποκριτική τέχνη είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ κι όταν με ρώτησαν αν θα ασχολιόμουν με την κωμωδία ή το δράμα είπα με την κωμωδία γιατί πιστεύω ότι είναι η πιο ωραία μορφή δράματος. Πολλές φορές μου έχουν γίνει προτάσεις στο παρελθόν, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο. Έχω παίξει εξάλλου και πιο μικρός θέατρο, αλλά δεν έχω πει ότι θα κάνω κάτι τέτοιο. Είπα απλώς την άποψή μου. Δεν μπορούμε όλοι να τα κάνουμε όλα».

Keywords
αλέξης τσίπρας, Αννα Νταλαρα, τσιπρας, νέα, ελλαδα, σφοντύλι, ποπ, ροκ, star, ημών, σαμαρας, δημοψηφισμα 2015, λαφαζάνης, συριζα, παπανδρεου, βρυξέλλες, υπουργοι, καιρος, εκλογες, mega, διαδηλωσεις, θεατρο, δραμα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, δωρο πασχα 2012, βαρουφακης, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη ειναι ωραια, ητανε μια φορα, η ζωη, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, ζουγανελη, βγαινουν, το θεμα, βημα, γνωμη, γνωση, γυναικα, δουλεια, θεμα, θητεια, καταθλιψη, λαικο, μουσικη, μπασκετ, πειραιως, σθενος, τα νεα, τηλεοραση, τραγουδια, φατσα, ψεματα, ωρα, mega, star, αγορα, αισιοδοξια, ακτη πειραιως, αμερικη, ανθρωπος, απλα, αρβανιτακη, βγαινει, βιλες, βρυξέλλες, γελιο, γινει, γινεται, γραφεια, δημοσιο, δυστυχως, δειτε, δηλωση, δικη, διοικητης, εγκυος, εγινε, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, εννοια, επαγγελματα, εποχη, επρεπε, ερπη, ερχεται, ερχονται, ετων, ευρωπη, τεχνη, ζημια, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδεα, ιδια, ιδιο, η δικη, ειδος, ηλικια, ημών, ιντερνετ, υπηρχαν, ηρεμια, θεατρα, θεοδωρακης, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κρισεις πανικου, κωμωδια, λαθη, λαθος, λαφαζάνης, λεφτα, λογια, λογο, ματι, μηνες, μητσοτακης, μιλτος πασχαλιδης, μισος, μορφη, μπορεις, νυχτα, ομαδα, παντα, ουρανος, οικογενεια, ομορφη, ωριμοτητα, παιδι, παιδια, παμε, παρουσιαση, ποπ, ροκ, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, συζυγο, συντομα, σκηνες, σοου, σοφια, σπιτια, σφοντύλι, σφραγιδα, σχεδια, σχολια, τραγουδιστρια, τσιγαρο, φυση, φυσικα, φυσικο, φορα, χερι, χατζιδακις, χειροτερα, χρονος, χαρα, ψευτης, ωρες, δικαιωμα, εξαρτηση, ελληνικα, εμφανισεις, γηρατεια, ιδιαιτερα, μεινει, μια φορα, μπουζουκια, παιχνιδι, σκηνη, θελω να, θετικα
Τυχαία Θέματα