Ο λαϊκίστικος πατριωτισμός των 24 βουλευτών της ΝΔ, και τα σοβαρά που τους διαφεύγουν

10:17 2/10/2014 - Πηγή: Aixmi

Ο πατριωτισμός έχει και τις εντυπωσιοθηρικές του εκδοχές! Πολύ θύμωσαν εκεί στη ΝΔ που ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου και πρώην Εξωτερικών των Σκοπίων Μιλόσοσκι και η παρέα του ύψωσαν σημαία που φέρει το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας, στην υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας.

Εθίγησαν τα ιερά και τα όσια των απάτητων βουνοκορφών μας: Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε την ενέργεια ως πρόκληση που υπονομεύει τις σχέσεις Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας! Εστειλε μάλιστα προς τούτο και σχετική επιστολή στην Μικτή Κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-ΠΓΔΜ, τη οποίας είναι μέλος!

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας προέβη σε δήλωση, όπου μεταξύ άλλων, αφού ξεκίνησε – καλώς – ειρωνικά, «Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο» συνέχισε δραματικά, «οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την ΠΓΔΜ και το λαό της».

Και εντάξει, μπορεί κανείς να κατανοήσει την ορμή της νέας ευρωβουλευτού, ή την πίεση που δέχτηκε το ΥΠΕΞ από ΜΜΕ που αρέσκονται στον κραυγαλέο πατριωτισμό.

Υπήρξε όμως και ιλαρή συνέχεια. Φουριόζοι και «θυμωμένοι» 24 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν «Την τοποθέτηση του χάλκινου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε περίοπτη θέση στον δήμο της Αθήνας» – άγαλμα που φιλοτεχνήθηκε το 1993, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, αλλά παραμένει σε αποθήκες, πράγμα που οφείλεται σε μια «μη ανεκτή ολιγωρία και κωλυσιεργία!

Εν πρώτοις να εξηγήσουμε ότι είθισται οι ορειβάτες όταν κατακτούν μία δύσκολη κορυφή, να νιώθουν την περηφάνια του μοναδικού γι’ αυτούς κατορθώματος και υψώνουν τις σημαίες τους. Εχουμε κατά καιρούς τη χαρά, ελληνικές ορειβατικές επιστολές να αναρτούν την ελληνική σημαία στις πιο απόμακρες, δυσκολοδιάβατες, και επικίνδυνες κορυφές του πλανήτη – ακόμη και των Μυθικών Ιμαλαίων, χωρίς ο υπουργός Εξωτερικών του το Νεπάλ να αρχίσει τις δηλώσεις περί …προκλήσεων της Ελλάδας στο έδαφός του.

Κατανοητές βέβαια οι εντάσεις: Η Ελλάδα δεν διεκδικεί την ονομασία της χώρας του…Νεπάλ και δεν υποκλέπτει τα σύμβολά του. Σωστό! Αλλά θα έπρεπε να έχουμε την ωριμότητα να δίνουμε στο γεγονός τις γελοίες διαστάσεις που έχει, αποφορτίζοντάς το από εθνικοπατριωτικές εξάρσεις.

Είναι υπαρκτός φυσικά ο φολκλορικός, προκλητικός και κιτσάτος εθνικισμός των Σκοπίων που γεμίζει τις πλατείες με τεράστια αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φίλιππου. Αλλά ακριβώς επειδή όλο αυτό είναι μια κιτς κωμική παράσταση, δεν θα πρέπει να παρασυρθούμε και να τους συναγωνιστούμε.

Οι σοβαρές χώρες υπερασπίζονται διαφορετικά τα εθνικά τους θέματα, στους τομείς της διπλωματίας, των διεθνών οργανισμών, των λόμπυ, των ομάδων πίεσης, των διακρατικών σχέσεων και συσχετισμών. Και σε αυτό η χώρα μας ολοένα απομοιώνεται, απομονώνεται, και βαίνει υποχωρούσα. Όμως δεν ακούστηκε γιαυτό κάποια φωνή δυσαρέσκειας από τους πατριώτες βουλευτές της ΝΔ (σημείωση: το κείμενο δεν ειρωνεύεται επ’ ουδενί τον πατριωτισμό ους αλλά τον τρόπο που εκδηλώθηκε), αφ’ ής στιγμής το μέτωπο στο θέμα των Σκοπίων καρκινοβατεί για την ελληνική πλευρά. Και σε αυτό δεν φταίνε οι κιτς ανδριάντες στις πλατείες των Σκοπίων.

Φταίει η ανύπαρκτη ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς η κυβέρνηση – ίσως – απορροφημένη από τα εσωτερικά προβλήματα, έχει παραγκωνίσει το τόξο των εθνικών μας θεμάτων.

Για παράδειγμα, σε επίσημο έγγραφο κατά τη Σύνοδο του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας στις 15 Ιουλίου, προτάθηκε μια μη προβλεπόμενη διπλή διαδικασία: η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΠΓΔΜ και παράλληλα η έναρξη διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τα Σκόπια για να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας.

Στη συνάντηση αυτή( στο πλαίσιο της «Διαδικασίας Μπρντο-Μπριού»), προσκεκλημένη ήταν η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία ουσιαστικά επέβαλε το τελικό κείμενο (σ.σ. Ελαβαν μέρος οι πρόεδροι της Κροατίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Σλοβενίας,του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, καθώς και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκ.)

Τρεις μέρες μετά, και μία μετά την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, η καγκελάριος για πρώτη φορά ανέφερε σε δήλωσή της τα Σκόπια ως «Μακεδονία» – ενώ ως τότε για την γερμανική διπλωματική γραφειοκρατία, ο όρος ΠΓΔΜ ήταν απαράβατος.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν και νέα άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η κα Μέρκελ, με τους ηγέτες των Βαλκανίων, καλώντας τους στις 28 -29 Αυγούστου στο Βερολίνο (συμμετείχαν ΠΓΔΜ, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο)! Πάλι οι βαλκάνιοι ηγέτες αποφάσισαν -δηλ η κα Μέρκελ – ότι η διαφορά του ονόματος, πρέπει να αντιμετωπισθεί επειγόντως με προθυμία προς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Φυσικά η μία ενδιαφερόμενη πλευρά, τα Σκόπια, ήταν παρούσα, η Ελλάδα απούσα!

Ενδεικτικά τα ανωτέρω, αλλά αρκούντως σοβαρά, καθώς εκκολάπτουν εξελίξεις.

Αντί λοιπόν οι 24 βουλευτές να κινηθούν στον φυσικό τους χώρο που είναι το κοινοβούλιο και να καλέσουν την κυβέρνηση σε μια συζήτηση – όχι μόνο για την ΠΓΔΜ αλλά για όλη την περιοχή και τα εκρηκτικά γεωπολιτικά προβλήματα που αναδύονται, προκαλώντας εντάσεις και ανησυχίες – προτίμησαν την εντυπωσιοθηρία, προτάσσοντας την εικόνα, έναντι της πολιτικής, ζητώντας την τοποθέτηση ενός αγάλματος, και κινούμενοι ουσιαστικά στο ίδιο λαϊκίστικο και εθνικιστικό επίπεδο των σκοπιανών.

Όπερ αντί ο χρόνος να μας κάνει πιο σοφούς, μας κάνει πιο λαϊκιστές! Αποφεύγουμε την σε βάθος συζήτηση, την ανάλυση και τον μακροπρόθεσμο διπλωματικό προγραμματισμό, κι αναλωνόμαστε στο ν’ αναζητούμε τελετές ανάρτησης ανδριάντων, τρέχοντας να προλάβουμε πρώτο τραπέζι πίστα στα μήντια…

Keywords
Τυχαία Θέματα