Ο «γιατρός» της πείνας…‏

16:37 5/7/2014 - Πηγή: Aixmi

Ημέρα γενεθλίων σήμερα και νιώθω την ανάγκη να κάνω ένα «δώρο» σε όλους όσοι έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα: είναι παχύσαρκοι.

Από έναν δημοσιογράφο τι άλλο μπορεί να περιμένει κανείς, εκτός από ένα «αποκλειστικό» ρεπορτάζ;

Πριν από δέκα χρόνια είχα πάει σε έναν πολύ γνωστό διαιτολόγο. Είχα χάσει είκοσι κιλά όταν τον είδα σε μία τηλεοπτική εκπομπή, νομίζω του Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

– «Πόσοι αδυνατίζουν;» ρώτησε ο δημοσιογράφος.

– «Σχεδόν όλοι» απάντησε ο «γιατρός» με το ύφος του «επιτυχημένου».

– «Πόσοι τα κρατάνε;» συνέχισε ο συνάδελφος.

Ακόμη έχω στο μυαλό

την έκφραση του «γιατρού». Ένα μειδίαμα, ένας μορφασμός μεταξύ θριάμβου και ειρωνίας.

– «Ελάχιστοι», είπε με ειλικρίνια.

Πράγματι, μετά από λίγους μήνες τα μείον είκοσι κιλά μου είχαν γίνει συν δέκα. Είχα μπει και εγώ στον μέσο όρο της στατιστικής. Της «επιστήμης».

Φίλοι και φίλες μου. Για τους παχύσαρκους δεν ισχύει το δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Θέλει και κόπο και τρόπο. Δεν ισχύει το δεν θα πεινάσεις. Και θα πεινάσεις και θα πονέσεις. Γιατί δεν υπάρχει φάρμακο. {Γιατρός της πείνας δεν υπάρχει.}

Πρόκειται για μία επώδυνη και επίπονη προσπάθεια «απεξάρτησης». Που έχει ζαλάδες, έχει νεύρα και δάκρυα. Και τη μοναδική ικανοποίηση που σου προσφέρουν τα μάτια των ανθρώπων γύρω σου, όταν βλέπουν ό,τι κάνεις για τον εαυτό σου, ό,τι δε μπορούν να κάνουν οι άλλοι για σένα.

Δίαιτα δεν είναι μια περίοδος που τρως λίγο. Είναι η σύνθεση της διατροφής και της ζωής. Έχει αρχή δεν έχει τέλος. Είναι η (νέα) καθημερινότητα. Μια ουσιαστική αλλαγή στα θέλω και τα μπορώ. Αν, πραγματικά, θέλεις να βγεις από τη στατιστική και να απεξαρτηθείς, όχι από τα κιλά σου, αλλά από όλους όσοι τρέφονται (κυριολεκτικά και μεταφορικά) από το δικό σου πρόβλημα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Κανείς δε μπορεί μόνος του. Θέλει βοήθεια από το περιβάλλον του και έναν πραγματικό γιατρό, που θα τον παρακολουθεί και θα τον καθοδηγεί -όχι για να χάσει τα κιλά (μόνο), αλλά για να προστατέψει το σώμα και τη ψυχή του από πιθανές «παράπλευρες απώλειες».

ΥΓ. Εικόνες το ρεπορτάζ δεν έχει, γιατί δε θέλω να χαλάσω την αισθητική κανενός…

Keywords
Τυχαία Θέματα