Ο Αντόνιο Γκουτέρες -εκτός απροόπτου- ο διάδοχος του Μπαν Κι Μουν στον ΟΗΕ

09:44 6/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρώην επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, αναμένεται να αναλάβει τη θέση του γενικoύ γραμματέα του ΟΗΕ μετά την αποχώρηση του Μπαν Κι Μουν.

Η διαδικασία διαδοχής του γγ του ΟΗΕ που παρέμεινε στη θέση του για δέκα χρόνια ξεκίνησε και σε ψηφοφορία

του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Γκουτέρες απέσπασε τις περισσότερες ψήφους, ακόμη και εκείνες των πέντε μονίμων μελών που έχουν δικαίωμα βέτο, όπως επιβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βίταλι Τσούρκιν.

Έτσι, η επικύρωση από την ολομέλεια που απαιτεί το πρωτόκολλο θεωρείται δεδομένη.

Ο Γκουτέρες είναι ξεκάθαρα το φαβορί επιβεβαιώνει ο Β. Τσούρκιν. Η τυπική ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, ενώ ήδη σε προηγούμενες δοκιμαστικές ψηφοφορίες ο 67χρονος Γκουτέρες ήταν ο επικρατέστερος ανάμεσα στους υποψηφίους.

Και πάλι ανδρικό πρόσωπο στην κορυφή

Καλές πιθανότητες για τη θέση του γενικού γραμματέα είχαν επίσης ο πρώην σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς όπως και ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Υπήρξαν και αρκετές φωνές που ζήτησαν η θέση να δοθεί για πρώτη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών σε γυναίκα.

Στο τραπέζι είχαν πέσει δυο γυναικεία ονόματα από τη Βουλγαρία. Αυτό της αντιπροέδρου της Κομισιόν Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και της επικεφαλής της Ουνέσκο Ιρίνα Μπόκοβα, όπως γράφει η Deutsche Welle. Σύμφωνα με έναν άγραφο κανόνα του ΟΗΕ για την κατανομή της εν λόγω θέσης θα έπρεπε να ακολουθήσει ένας υποψήφιος ή μια υποψήφια από την ανατολική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα