«Ναι» στην εξεταστική για τα μνημόνια – Ο Σαμαράς απείλησε με Ειδικό Δικαστήριο

10:01 7/4/2015 - Πηγή: Aixmi

Με 156 ψήφους υπέρ και 72 κατά η Βουλή ενέκρινε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

«Ναι» στην πρόταση είπαν τα κόμματα της κυβέρνησης, ενώ την καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές από το Ποτάμι και

το ΚΚΕ, ενώ απουσίαζε η ΧΑ.

Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, παρότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ακομα ο κ Τσίπρας.

Ο κ Τσίπρας σημείωσε ότι είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, το PSI, αλλά και «την αλλαγή της μνημονιακής φρουράς και το τι διημείφθη στις Κάννες» τον Νοέμβριο του 2011.

Ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν θέλει συναίνεση, αλλά κατασκευάζει εχθρούς και απείλησε με Ειδικό Δικαστήριο τον πρωθυπουργό αν οδηγήσει τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός. «Θα συγκροτήσουμε ανακριτική επιτροπή στην περίπτωση αυτή», είπε -και στις δυο ομιλίες του.

«Ενω το σπίτι μας καίγεται εσείς τραγουδάτε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και τόνισε οτι η πρόταση της ΝΔ ειναι να συγκροτηθεί εξεταστική, αφού υπάρξει συμφωνία σε 2-3 μήνες.

Παραδεχθηκε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν είχε ως προτεραιότητα την εξεταστική επιτροπή. «Ας με τιμωρήσει ο λαός γι” αυτό. Προτεραιότητά μου ήταν και είναι να σωθεί η χώρα» είπε ο κ. Σαμαράς».

«Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή. Ξέρετε γιατί δεν κάνατε; Γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος», του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σφοδρή κριτική άσκησε στον πρωθυπουργό από την πλευρά του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας του πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα