Μήνυμα Παυλόπουλου σε Τουρκία στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

23:24 24/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Μετά από 5 χρόνια που είχε σταματήσει λόγω της οικονομικής κρίσης ξανά έγινε φέτος στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου η δεξίωση για τον εορτασμό της 42ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ έφθασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι έδωσαν το παρών άνευ συζύγων. Στη συνέχεια έφτασε στον χώρο της δεξίωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος.

Κατά την προσέλευσή του έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.

Με

πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεξίωση πραγματοποιείται και πάλι φέτος, αλλά έχει σεμνό και λιτό χαρακτήρα.

Ενότητα και υπέρβαση των επιμέρους πολιτικών διαφορών ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, λέγοντας πως μόνο έτσι μπορεί να ευοδωθεί η υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του κατά τη δεξίωση ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας «μπορεί να ευοδωθεί μόνον υπό όρους αρραγούς ενότητας και συνακόλουθης συμπόρευσης, η οποία υπερβαίνει τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και παραγνωρίζει κάθε είδους προσωπικές σκοπιμότητες».

«Πριν απ’ όλα εμείς, οι Έλληνες, οφείλουμε -και μάλιστα στο διηνεκές- να μην λησμονούμε πως έχουμε χρέος, ως Λαός και ως Έθνος, να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία «όκωσπερ τείχεος»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και στην Τουρκία, με αφορμή τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος: «Στηρίζουμε –και το καταστήσαμε σαφές ευθύς εξ αρχής- την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία έναντι εκείνων που επιχείρησαν να την καταλύσουν. Όμως η νομίμως εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκίας, ακριβώς επειδή διαθέτει την πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μπορεί και πρέπει ν’ απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Μητσοτάκης: Η εθνική ενότητα προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα τη μεγάλη κρίση που τη μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα, αλλά και αλήθεια ως βασική προϋπόθεση συλλογικής αυτογνωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
«Γιορτάζουμε σήμερα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα γιορτής και ταυτόχρονα μια ημέρα περισυλλογής. Είναι μια ημέρα γιορτής για να ενθυμούμαστε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού και το έργο του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή, οποίος αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: Χρειαζόμαστε ομοψυχία και εθνική συνεννόηση

«Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με την τυραννία και το φασισμό και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ την ομοψυχία και την εθνική συνεννόηση που επιδείχθηκε το 1974.
«Η ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατική ομαλότητα στηρίχτηκε στην ενότητα του λαού και στη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων μακριά από διχασμούς και εμφυλιοπολεμικά κατάλοιπα», σημείωσε.

Θεοδωράκης: Η Δημοκρατία κινδυνεύει από το κομματικό κράτος

«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει σήμερα από τους στρατιωτικούς, αντιθέτως ο στρατός είναι αναπόσπαστο τμήμα του λαού μας», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατά τον κ. Θεοδωράκη, η Δημοκρατία κινδυνεύει ακόμα και σήμερα από το κομματικό κράτος, από τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, από την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης.

Δυστυχώς, όπως είπε, από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα πολλές κυβερνήσεις άλλαξαν, «αλλά πολλά απ’ αυτά τα προβλήματα παραμένουν και πρέπει να ανταγωνιστούμε όλοι για να τα αλλάξουμε».

Λεβέντης: Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση

Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο.

Όπως είπε, επιστήμονες, εργαζόμενοι, άνεργοι, είναι όλοι στα κάγκελα, ενώ πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νέων αναχωρεί στο εξωτερικό για να βρει δουλειά.

«Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση», συνέχισε ο κ. Λεβέντης.

Keywords
Τυχαία Θέματα