Μη χαίρεστε: Η δύση του ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει Αυγή. Μαύρη…

04:02 23/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Παρατηρώ τη σπουδή με την οποία μεγάλο μέρος της εγχώριας σχολιογραφίας (στα κανονικά και στα social media) αναφέρεται στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Η κυρίαρχη λέξη είναι η «κωλοτούμπα» και αυτό που με κάνει να κουνάω το κεφάλι μου με θλίψη δεν είναι το «πότε προλάβαμε να την δούμε» -ίσως κάποιοι έχουν το κληρονομικό χάρισμα. Είναι η χαιρεκακία των σχολιαστών.

Να υποθέσω ότι χαίρονται επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει

την προεκλογική του δέσμευση για να δώσει δωρεάν ρεύμα σε οικογένειες, που δεν μπορούν να πληρώσουν; Επειδή δεν θα μπορέσει να βρει σπίτια να μείνουν οι άστεγοι; Επειδή δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα σίτισης με κουπόνια, σε 300.000 άπορες οικογένειες; Επειδή δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση να πάρουν δώρο Χριστουγέννων όσοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι; Επειδή δεν θα μπορέσει να προστατεύσει τα σπίτια των ανθρώπων από τα κοράκια των διεθνών distress funds;

Μπορεί. Στην Ελλάδα, άλλωστε, η έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης χάθηκε τη μέρα που με περισσή ευκολία και άνεση κάποιοι ποστάρουν π.χ. να απολυθούν 200.000 τεμπέληδες δημόσιοι υπάλληλοι (γενικώς και αορίστως) κι ας κόψουν το λαιμό τους πώς θα ζήσουν (προκειμένου να επέλθει ισορροπία, αφού έχουν απολυθεί ένα εκατομμύριο από τον ιδιωτικό τομέα).

Προσωπικά, προτιμώ να περιμένω, για να δω το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν στη περίοδο του τετραμήνου. Γιατί εκεί κρύβεται όλο το ζουμί κι εκεί θα δούμε αν, όντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποστεί από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Όσοι, πάντως, δηλώνουν ικανοποιημένοι -είτε από γνήσια αγωνία για την τύχη της Ελλάδας αν η κυβέρνηση επιχειρούσε να σπάσει το σχοινί, είτε από χαιρεκακία για την αποτυχία της να περάσει το πρόγραμμα της- ας έχουν στο μυαλό τους τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι η όποια κωλοτούμπα, αν συντελεστεί (και αυτό, ξαναλέμε, θα αποδειχτεί τον Ιούλιο), θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, υπολογίζεται ότι το 35-40% (50-60 βουλευτές) είναι Αριστερή Πλατφόρμα. Θα πρέπει επίσης να γίνει αποδεκτή από την Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛ. Είναι αυτό εφικτό; Ή πιστεύει κανείς πως ο Τσίπρας, για να την περάσει, θα συμμαχήσει με τον Θεοδωράκη, τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο;

Δεύτερον, σε μια τέτοια περίπτωση, το πολιτικό κεφάλαιο αποδοχής της νέας κυβέρνησης (που σήμερα φτάνει σε πρωτοφανή ποσοστά) θα εξαερωθεί πάραυτα. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε από το 3% στο 38% για να υπογράφει νέα μνημόνια, ούτε για να κάνει μία από τα ίδια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ούτε για να ενδιαφερθεί –πρωτίστως- για την υγεία του τραπεζικού συστήματος (την οποία επιχειρούν να προστατέψουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα μνημόνια και οι συμφωνίες) και ελάχιστα -έως καθόλου- για τη ζωή των πολιτών του. Στο Μαξίμου τον πήγε το πλειοψηφικό εξαθλιωμένο κομμάτι της κοινωνίας, που δεν έχει φράγκο στην τράπεζα, δεν έχει δουλειά, δεν έχει ελπίδα, δεν έχει προοπτική, δεν , δεν, δεν. Και γράφει στα παλιά του παπούτσια την υγεία του τραπεζικού συστήματος.

Τρίτον και σημαντικότερον. Αν κάποιοι πιστεύουν πως όλοι αυτοί «της Ελλάδος οι κολασμένοι» -σε περίπτωση που τους ξεγελάσει ο Τσίπρας- θα επιστρέψουν σε αυτούς που έδιωξαν στις 25 Ιανουαρίου, ή θα μπουν να κολυμπήσουν σε θολά …ποτάμια, ας αλλάξουν πλευρό. Κι όταν ξυπνήσουν θα δουν πως ξημέρωσε …Αυγή. Μαύρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα