Μειώνει τα κονδύλια η ΕΕ στην Τουρκία – Να μην διαταραχθούν οι σχέσεις, ζητεί η Αθήνα

12:58 20/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Σκληραίνει τη στάση της η ΕΕ προς την Τουρκία σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής. Αν και στα συμπεράσματα της Συνόδου γίνεται μόνο μία αναφορά όπως «οι ηγέτες διεξήγαγαν μία συζήτηση για την Τουρκία«, ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Επιτροπή να επανεξετασθούν και να μειωθούν τα ενταξιακά κονδύλια, ώστε να διοχετευθούν περισσότερα στις ΜΚΟ και λιγότερα στην τουρκική κυβέρνηση.

Έτσι, ουσιαστικά παγώνουν οι ενταξιακές διαδικασίες για την Τουρκία όπως στον πάγο είναι οι σχέσεις της Ευρώπης

με την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα. Την πρόταση αυτή της σκλήρυνσης της στάσης που υπερασπίστηκε σθεναρά η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Κύπρος. Η κυρία Μέρκελ υποστήριξε ότι «η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απολύτως μη ικανοποιητική» και πως «η Τουρκία βήμα προς βήμα απομακρύνεται από αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως τις προϋποθέσεις για το κράτος δικαίου».

Η Ελλάδα ωστόσο κράτησε μετριοπαθέστερη στάση ζητώντας να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την Άγκυρα. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία, ενώ η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του τουρκικού λαού.

Keywords
Τυχαία Θέματα