Μεγάλη κινητικότητα στο ενεργειακό μέτωπο για ΔΕΣΦΑ και λιγνίτες

11:00 11/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Δύο ενεργειακά μέτωπα είναι στο επίκεντρο αυτό το διήμερο, με την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΣΦΑ.

Δύο κοινοπραξίες διεκδικούν το 66% του ΔΕΣΦΑ και έως σήμερα αναμένεται να υποβάλουν τις βελτιωτικές τους προσφορές, οι οποίες

σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, είναι μέχρι στιγμής πάνω αό τα 400 εκατ. ευρώ και εντός του εύρους αποτίμησης που όρισαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές.

Η μία κοινοπραξία είναι αυτή των Snam (ιταλική), Fluxys (βελγική) και Enagas (ισπανική) και η άλλη των Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης).

Ο ΔΕΣΦΑ εμφάνισε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα το 2017 (καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ) και διαθέτει στο ταμείο του ισχυρή ρευστότητα 227,77 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά στους λιγνίτες, ενδέχεται ακόμη και σήμερα, να κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το capital.gr, το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 9 άρθρα, ορίζει ότι θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία των μονάδων που θα πουληθούν σε βορά (Μελίτη) και νότο (Μεγαλόπολη). Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα γίνει το Μάιο ενώ εκτός από το τίμημα θα συνεκτιμηθούν για την επιλογή κριτήρια όπως εμπειρία, χρηματοοικονομική επάρκεια κλπ. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο δίκτυο μεταφοράς, στη μεταφορά του προσωπικού των μονάδων από τη ΔΕΗ στις νέες εταιρείες, στην αδειοδότηση αλλά και τη διαδικασία αποκατάστασης των πεδίων και των μονάδων μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

The post Μεγάλη κινητικότητα στο ενεργειακό μέτωπο για ΔΕΣΦΑ και λιγνίτες appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα