Με ESM αντί ΔΝΤ το νέο πακέτο συμφωνίας για την Ελλάδα

16:57 9/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Από τις Βρυξέλλες, κοινοτικοί αξιωματούχοι που παρακολουθούν την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, «συνιστούσαν” να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις «ημερομηνίες” που έδωσε προχθές ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς αυτές δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά και την «αναμόρφωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής…”.

Όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε

σκόπιμα και όχι μόνο λόγω ελληνικού ενδιαφέροντος, την ανάγκη να αντιμετωπισθεί με ευρωπαϊκά κριτήρια από τούδε και στο εξής η στάση του ΔΝΤ στην Ευρωζώνη. Αλλά και γιατί η επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης θα στηριχθεί σε δομές που θα επιτρέπουν την μεγαλύτερη αυτονομία της έναντι των διεθνών θεσμών αλλάζοντας τις σχέσεις με αυτούς.

Μία τέτοια μεταβολή αφορά στον ρόλο του ESM από έναν μηχανισμό χρηματοδότησης των χωρών σε κρίση, σε έναν μηχανισμό που θα μπορεί να υποκαταστήσει ολοκληρωτικά το ΔΝΤ στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Η μετάλλαξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο αποτελεί πλέον σημείο κεντρικής συμφωνίας στον άξονα Βερολίνου – Παρισίων και αυτό πρόκειται να αρχίσει τυπικά να πραγματώνεται μετά τον Δεκέμβριο και θα είναι εκτός απροόπτου «ενεργό” μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2018. Και αφορά ένα διευρυμένο ρόλο παρέμβασης και εποπτείας που θα αφορά προγράμματα στήριξης τόσο κρατών όσο και τραπεζών…

Σε επίπεδο «τεχνικό” η μετάλλαξη αυτή είναι ήδη ολοκληρωμένη και έχουν επίσης διαμορφωθεί τα στοιχεία που συγκροτούν το νέο Status Quo με το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το «Κεφάλαιο” στην σημερινή του έκδοση, η συζήτηση που θα αρχίσει από τις αρχές του χρόνου με το ΔΝΤ αφορά στην με συγκεκριμένους όρους αλλαγή της συμμετοχής του Ταμείου με ένα νέο «εργαλείο” χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή το οποίο έχει δημιουργήσει και ενεργοποιήσει σχετικά πρόσφατα το ΔΝΤ προκειμένου να συνεργάζεται με οργανισμούς τύπου ESM.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αλλαγή αυτή θα δρομολογήσει και την συζήτηση για το νέο «πακέτο” συμφωνίας για την Ελλάδα μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2018, μέρος του οποίου είναι η «συμβιβαστική” φόρμουλα που θα ενεργοποιηθεί προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ στο κεντρικής σημασίας θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Άλλωστε η παρέμβαση Μακρόν παρ’ ότι σκόπιμα δεν συνέδεσε το θέμα ΔΝΤ με τις πιέσεις που αυτό ασκεί για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εν τούτοις έχει ως κεντρικό στοιχείο την απόφαση του γαλλογερμανικού άξονα να απομακρύνει το ΔΝΤ από κάθε σημείο, από το οποίο θα μπορεί να «αγγίξει” το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Και το πρώτο βήμα είναι το πακέτο συμφωνίας για την Ελλάδα.

Αναδημοσίευση από εφημερίδα «Κεφάλαιο»

Keywords
Τυχαία Θέματα