Μαινόμενος Τσαβούσογλου απειλεί με «αντίμετρα» – Τσίπρας: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

17:33 13/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη γραμμή της χώρας του, απάντησε με απειλές και προειδοποιήσεις σε σχετικό ερώτημα κάνοντας λόγο για αντίμετρα και υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει δικαιώματα στα κοιτάσματα : «Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα έναντι της μονομερούς αυτής ενέργειας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ναυάγιο της διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά για ανειλικρίνεια.

«Την

ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις για λύση στο Κυπριακό, είδαμε να φέρνει η ελληνοκυπριακή πλευρά ένα πλοίο στην περιοχή για γεωτρήσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο θέμα της λύσης, επέδειξε ανειλικρίνεια. Εκεί που επικεντρωνόμαστε στη λύση, προβαίνουν με προκλητικό τρόπο σε μονομερείς γεωτρήσεις. Επειδή δεν ήταν ειλικρινείς, για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων. Ως προς τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα αυτό, συνεργαζόμαστε ήδη με το υπουργείο Ενέργειας. Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα ενάντια στις μονομερείς αυτές ενέργειες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε αμέσως λέγοντας πως η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επίσης, υπογράμμισε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και επεσήμανε: «Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μην σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας» και σημείωσε: «Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτήν τη φάση, λύση, αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο». Αναφερθείς σε ρήση που αφορά στην εξωτερική πολιτική, είπε πως ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα