Λιγότερα μέτρα φέτος και το 2016 επιδιώκει η Αθήνα

17:10 29/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Προσχέδιο προϋπολογισμού με καλύτερες από τις εκτιμώμενες προβλέψεις για την πορεία της ύφεσης φέτος και το 2016 σχεδιάζει να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ανοίγοντας «παράθυρο» για τη λήψη λιγότερων δημοσιονομικών μέτρων το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως η μνημονιακή πρόβλεψη για ύφεση 2,3% του ΑΕΠ φέτος είναι υπερβολικά απαισιόδοξη, με δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά

το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΥΠΟΙΚ έχει ζητήσει από την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εκπονήσουν νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης του 2015. Καθότι οι απαντήσεις των θεσμών δεν αναμένεται να σταλούν έως τη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή προσχέδιο προϋπολογισμού που θα τοποθετεί τη φετινή ύφεση στο 1,5% ή και χαμηλότερα.

Αν τελικά υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των δανειστών, το ποσοστό μπορεί να προσαρμοστεί, είτε στο τελικό νομοσχέδιο είτε μέσω των στόχων του νέου προγράμματος, για το 2016-19.

Οι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο φαίνεται πάντως πως μεταθέτουν για την επόμενη εβδομάδα την έλευση των πρώτων τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, πρώτον προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία από την πλευρά των δανειστών, και δεύτερον ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, οι οποίες και θα θέσουν το πλαίσιο στο οποίο θέλει να κινηθεί η Αθήνα.

Η πιθανή αναβολή της έλευσης των κλιμακίων δεν επηρεάζει ωστόσο τις διεργασίες για την οριστικοποίηση των δυο δεσμών προαπαιτούμενων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να εκταμιευθούν – σε δυο υποδόσεις – τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη δόση του νέου προγράμματος.

Οι λίστες αναμένεται να έχουν συμφωνηθεί έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Euro Working Group, όπου, αναμένεται να κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα, ενώ την 1η Οκτωβρίου συνεδριάζει το Eurogroup.

Keywords
Τυχαία Θέματα