Βαρυ καρδιαγγειακο φορτιο κουβαλουν οι ελληνες...

16:16 29/9/2015 - Πηγή: Fimotro
ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ... ΚΑΡΔΙΑΚΟΙ
«Φορτωμένος» με νικοτίνη, κιλά και… χοληστερίνη είναι ο μέσος Έλληνας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού...
Καρδιολογικού Ιδρύματος (ΕΛΙΚΑΡ) που δημοσιοποιούνται με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και την υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου».

Πιστεύοντας στη δύναμη της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων το ΕΛΙΚΑΡ εκπονεί τα τελευταία δέκα χρόνια το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, ενημερώνοντας τους πολίτες αλλά και παρέχοντας τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων.
Συγκεκριμένα γιατροί του Ιδρύματος ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την ολική χοληστερόλη, τον καρδιακό ρυθμό και προσδιορίζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, βάσει ειδικού ηλεκτρονικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους εξεταζόμενους.

Το φετινό πρόγραμμα «Εκτίμηση Καρδιαγγειακού Κινδύνου» θα πραγματοποιηθεί με την επιστημονική συνδρομή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, στην αίθουσα του μετρό στο Σύνταγμα, και από ώρα 9:00 έως 17:00.

Η ανάγκη για την εκπόνηση του προγράμματοςΤο πρόγραμμα αυτό αρχικά δημιουργήθηκε από το ΕΛΙΚΑΡ για να καταγράψει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο, κακή διατροφή, κάπνισμα, παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης στον Ελληνικό πληθυσμό, αλλά τα τελευταία χρόνια επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας δεδομένα για την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΕΛΙΚΑΡ κατά τη δεκαετία του προγράμματος είναι αποκαλυπτικά για το «φορτίο» που κουβαλά ένας στους δύο Έλληνες που εξετάστηκαν επί συνόλου 60.000 ενηλίκων.

Το 50% των Ελλήνων έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης (πάνω 190mg/dl). Μόνο οι μισοί από όσους γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή χοληστερόλη κάνουν κάτι για να τη μειώσουν ενώ 1 στους 3 Έλληνες καταφέρνει να πιάσει το στόχο της υπολιπιδαιμικής αγωγής όταν ξεκινά τη θεραπεία παρά την εκτεταμένη χρήση στατινών.

Ένας στους τέσσερις είναι υπερτασικός και ένας στους δέκα δίνει καθημερινά τη μάχη με το σακχαρώδη διαβήτη.

Σημαντικό ποσοστό είναι υπέρβαροι (42% ) και καπνιστές (50%) ιδίως στις ηλικίες κάτω των 50 ετών καπνιστές.

Ένας στους δέκα ηλικιωμένους άνω των 75 χρόνων έχει παρουσιάσει επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, το οποίο είναι η συνήθης αιτία εγκεφαλικού, ενώ σημαντικό θεωρείται το ποσοστό εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής και στο γενικό πληθυσμό –κυμαίνεται πάνω από 3%. Οι ειδικοί εκτιμούν ως ενθαρρυντικό ότι κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που καλύπτονται με αντιπηκτική αγωγή (από 38% το 2011 σε 55% το 2012 και 70% το 2013), ωστόσο επισημαίνουν ως μεγάλο πρόβλημα την έλλειψη τακτικού ελέγχου του καρδιακού ρυθμού η οποία θα εντόπιζε έγκαιρα την κολπική μαρμαρυγή και θα απέτρεπε το εγκεφαλικό.
Keywords
Τυχαία Θέματα