Λάνθιμου Εγκώμιο!

23:58 27/5/2015 - Πηγή: Aixmi
Πάει πολύς καιρός που στον φιλόξενο αυτό ιστότοπο είχε φιλοξενηθεί κείμενό μου με τίτλο «Κυνόδοντας: Ας χαιρόμαστε με τη χαρά του άλλου» και αναφερόταν στην ιδιαίτερη επιτυχία που είχε ο Λάνθιμος με την ταινία του «Κυνόδοντας», η οποία βρέθηκε υποψήφια για Ξενόγλωσσο Όσκαρ, μέσα στην τελική πεντάδα! Διάκριση που είχε να γνωρίσει ελληνική ταινία και Έλληνας σκηνοθέτης 31
χρόνια…!!!Έγραψα το κείμενο τότε, γιατί ο Λάνθιμος βρέθηκε σ’ ένα μπαράζ συκοφαντών, κυρίως από λασπολόγους δημοσιογράφους που είναι ντροπή για το λειτούργημα αυτό. Δυστυχώς, παρασύρθηκε και μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής κοινότητας -και όχι μόνο- έσπευσε να ακολουθήσει τους λασπολόγους, με αποτέλεσμα ο Λάνθιμος να ρίξει πέτρα πίσω του και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο.

Ακολούθησε το δρόμο διακεκριμένων Ελλήνων, που από πολύ νωρίς διακρίθηκαν στο εξωτερικό, και ομοίως έφυγαν για να αποφύγουν την αγριότητα των επιθέσεων, που προερχόταν κυρίως από μερίδα των ομότεχνών τους και ανθρώπων του πολιτισμού μόνο και μόνο επειδή διακρίθηκαν. Η κίνηση του Λάνθιμου να εγκατασταθεί εκτός Ελλάδος, με όσο πόνο και αν κρύβει αυτό, ήταν σωτήρια. Αντί να ασχοληθεί με τις επιθέσεις των γύρω του, ανέπτυξε συγκεντρωμένος, δημιουργικά, το ταλέντο του.

Αποτέλεσμα, η επόμενη ταινία του «Άλπεις» βραβεύεται στη Βενετία, και η τελευταία του ταινία «The Lobster», αποσπά το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, δηλαδή το τρίτο σε σημασία βραβείο του Φεστιβάλ.

Γράφω αυτό εδώ το κείμενο, όχι μόνο γιατί ο Λάνθιμος υπήρξε σπουδαστής στα σεμινάριά μου στη σχολή που σπούδασε, που ως δάσκαλός του κατά ένα τρόπο είμαι βεβαίως υπερήφανος γι’ αυτόν, (παρότι κάνει έναν εντελώς διαφορετικό κινηματογράφο απ’ αυτόν που κάνω εγώ), αλλά και γιατί πρόσφατα διάβασα ένα επιθετικό και εξαιρετικά μειωτικό κείμενο γνωστής μολυσματικής δημοσιογραφικής πένας που προσπαθεί να μειώσει τη σημασία αυτού του βραβείου και τη διάκριση του Λάνθιμου.

Η πλούσια ελληνική γλώσσα έχει πολλές λέξεις για να περιγράψει αυτή την αθλιότητα, εγώ θα επιλέξω τη λέξη ΝΤΡΟΠΗ.
Keywords
Τυχαία Θέματα