Κροατία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε τεχνοκράτη

08:14 24/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε έναν τεχνοκράτη έδωσε η πρόεδρος της Κροατίας Κόλιντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έπειτα από εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων, μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες δεν αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής.

Τον Τίχομιρ Ορέσκοβιτς, μέχρι πρότινος στέλεχος μιας διεθνούς φαρμακευτικής εταιρείας, πρότειναν κυρίως οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι.

Ο Ορέσκοβιτς «με έπεισε ότι έχει την υποστήριξη 78 βουλευτών» επί του συνόλου των 151 του κοινοβουλίου, εξήγησε η πρόεδρος.

Ο

49χρονος Ορέσκοβιτς, ο οποίος κατείχε ανώτερη διευθυντική θέση στην βιομηχανία Teva Pharmaceuticals, η οποία εδρεύει στο Ισραήλ, έχει πλέον 30 ημέρες για να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Θα επενδύσω όλη μου τη γνώση και την ενέργεια ώστε να αρχίσουμε να επιλύουμε τον τεράστιο αριθμό προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε», σχολίασε ο Ορέσκοβιτς μετά την ανάθεση της εντολής.

Το κράτος που αποτελεί το νεότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο, καθώς το Ζάγκρεμπ δέχεται έντονες πιέσεις από τις Βρυξέλλες να φροντίσει να μειωθεί το έλλειμμα και το χρέος, αλλά και να διευκολύνει τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα